Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
15. srpna 2022 17:06
Čas čtení 1:12

Pilota letadla se 126 pasažéry někdo na Kladensku oslnil laserem. Viníkovi hrozí až osm let vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pilota letadla se 126 pasažéry někdo na Kladensku oslnil laserem. Viníkovi hrozí až osm let vězení
Zdroj: Unsplash/Gary Lopater

Nebezpečné oslnění donutilo pilota přistát v Praze na letišti. Nikomu se nic nestalo.

Až osm let vězení hrozí neznámému člověku, který v pátek laserem oslnil pilota letadla u Kladna. Stroj musel přistát na letišti v Praze, na palubě bylo 133 lidí. Případ vyšetřují slánští policisté jako podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení, uvedla v tiskové zprávě kladenská policejní mluvčí Michaela Richterová.

14. srpna 2022 17:22 Čas čtení 1:26 Pád letadla při leteckém dni v Chebu: Pilot zemřel, další člověk je zraněn Pád letadla při leteckém dni v Chebu: Pilot zemřel, další člověk je zraněn

Na letadlo se sedmičlennou posádkou a 126 pasažéry někdo svítil v pátek kolem 0:30. „Paprsky laseru byly zaznamenány z blíže nezjištěného místa, pravděpodobně z Kladna,“ uvedla mluvčí. Pátrat po pachateli vyjelo několik policejních hlídek a vzlétl též vrtulník. Podezřelého ale nenašly.

„Oslnění pilotů může způsobit katastrofu letadla, protože člověk na několik vteřin může ztratit orientaci, což mu znemožní se soustředit na přístroje, které ho navádí k přistání,“ doplnila mluvčí.

K podobnému incidentu došlo také loni v prosinci. Kladenští kriminalisté tehdy pátrali po člověku, který na konci prosince oslnil laserem pilota letadla. Na palubě byla posádka a 112 cestujících. Paprsky tehdy vycházely z kladenské části Kročehlavy. Minulý rok obvinili mladoboleslavští kriminalisté z obecného ohrožení muže, který podle nich opakovaně a úmyslně oslňoval zeleným laserovým světlem posádku vrtulníku Letecké služby Policie ČR.

Oslnění laserem se nevyhnulo ani armádě

Čeští policisté ale pamatují i případy, kdy někdo oslnil laserem i vojenský vrtulník. Jeden z takových případů se stal v Třebíči v roce 2013, kdy osmadvacetiletý muž cíleně a úmyslně ohrozil pilota bojového vrtulníku Mi 24/35 z vojenské základny Náměšť nad Oslavou při přeletu obce Hrotovice na Třebíčsku.

„Osmatřicetiletý pilot vrtulníku plnil v místě výcvikové úkoly. Při průletu nad okrajem obce Hrotovice byl pilot vrtulníku opakovaně oslněn zeleným svazkem světelného laserového paprsku. (...) Díky okamžitému zákroku policistů byly na místě zadrženy čtyři osoby. Jednalo se o jednoho mladistvého a tři muže ve věku od 22 do 27 let,“ uvedla vrchní komisařka Dana Čírtková.

Laserem svítil nejstarší muž, který byl opilý. Za zločin obecného ohrožení byl odsouzen na tři roky vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse