Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
19. srpna 2022 7:04
Čas čtení 0:45

Výbuch v kábulské mešitě zabil 21 lidí. Dalších 33 je zraněno

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Výbuch v kábulské mešitě zabil 21 lidí. Dalších 33 je zraněno
Zdroj: TASR/AP/Ebrahim Noroozi

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

V afghánském městě Kábul v mešitě Siddíkíja explodovala výbušnina, která připravila o život nejméně 21 lidí a dalších 33 zranila, uvádí CNN. K teroristickému činu se aktuálně nikdo nepřihlásil, ale za několika útoky na civilní obyvatelstvo v minulosti stáli členové Islámského státu.

Očití svědkové tvrdí, že se v mešitě odpálil sebevražedný atentátník. Tragédie se v Kábulu odehrála ve středu ve večerních hodinách. Mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid slíbil, že „pachatelé tohoto činu budou postaveni před soud a potrestáni“.

Podobné útoky často vedou ke stigmatizaci islámu. Mnozí muslimové přitom kroky radikálních islamistů tvrdě odsuzují. O extremistech mezi muslimy jsme si povídali i během reportáže v brněnské mešitě, která si dává pozor, aby se do jejich komunity nedostali radikálové.

29. května 2021 12:30 Čas čtení 7:23 Navštívili jsme muslimy v české mešitě. Brání se extremismu a pohostí u sebe i nevěřící (Reportáž) Navštívili jsme muslimy v české mešitě. Brání se extremismu a pohostí u sebe i nevěřící (Reportáž)

„Naštěstí se už od založení mešity zakladatelé a komunita zasadili o to, aby mešita byla pro všechny muslimy bez ohledu na to, jaký mají původ, odkud pocházejí nebo jaký směr islámu uznávají. Osobně si myslím, že jsme jako komunita mnohdy dokázali, že se aktivně bráníme proti radikálním či extremistickým jevům a snažíme se, aby v našich mešitách a v naší komunitě takoví lidé neměli místo,“ řekl pro Refresher Assem Atassi, člen Ústředí muslimských obcí v Česku.

Domů
Sdílet
Diskuse