Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2022 11:00
Čas čtení 5:20
Tereza Šnajdrová

V Praze existuje 1 056 míst, kde nesmíš pít alkohol. Jejich přesné vymezení je matoucí

REFRESHER ALKOHOL ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA OMEZOVÁNÍ ALKOHOLU PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Někteří přijetí prohibiční vyhlášky podporují, jiní jsou proti. V Praze existuje 1 056 míst, na nichž je konzumace alkoholu zakázána, jejich přesné vymezení je ale matoucí.

V Praze platí prohibiční vyhláška, která zakazuje konzumaci alkoholu na 1 056 místech. Vyznat se v ní však není jednoduché. Alkohol nesmíš popíjet v parcích, v okolí dětských hřišť, poblíž zastávek městské hromadné dopravy, ale ani v blízkosti zdravotnických zařízení. Policie během prvních sedmi měsíců tohoto roku řešila již 8 609 přestupků v souvislosti s požíváním alkoholu na veřejnosti a vzhledem k nepřehlednosti vyhlášky se může stát, že se do problémů se zákonem dostaneš i ty.

Doporučeno
Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení 16. srpna 2022 11:00

V Praze nesmíš konzumovat alkohol na 1 056 místech. Drink už si s přáteli v parku nedáš

Prohibiční vyhláška, která zakazuje konzumaci alkoholu na mnoha místech v Praze, vznikla již v roce 2008. Tehdy ji prosadili bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) a náměstek primátora hlavního města Prahy Rudolf Blažek (ODS) s cílem zachovat veřejný pořádek a dobré mravy v centru města.


Vyhláška, která obsahovala více než 830 ulic, náměstí, parků či jiných veřejností hojně využívaných míst, se v květnu tohoto roku dočkala novelizace. Místo toho, aby se místa, na nichž nemůžeš konzumovat alkohol, stala přehlednějšími, vznikl v hlavách občanů ještě větší zmatek. Nově se totiž zákaz nevztahuje pouze na přesně uvedené ulice, ale také například na okolí vestibulů, dětských hřišť nebo zdravotnických zařízení.


Prohibiční vyhláška v současné chvíli zahrnuje 1 056 míst, na nichž v Praze nesmíš konzumovat alkohol, a novinkou je také časové omezení platnosti zákazu. Například na pražských náplavkách alkohol nemůžeš konzumovat pouze od půlnoci do 9 hodin ráno. Další změnou je, že se s otevřenou lahví s alkoholem, kelímkem od piva či od svařáku nesmíš pohybovat na veřejném místě.

Domů
Sdílet
Diskuse