Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. srpna 2022 20:52
Čas čtení 3:10

Slovácko jasně přehrálo AIK Stockholm a zvítězilo 3:0

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slovácko jasně přehrálo AIK Stockholm a zvítězilo 3:0
Zdroj: ČTK/Glück Dalibor

Tým z Uherského Hradiště měl zápas plně pod kontrolou.

Když ne Sparta, tak třetí „S“. Tým 1. FC Slovácko před 4. předkolem Evropské konferenční ligy předeslal, že chce za každou cenu hrát skupinovou fázi evropské soutěže a první nutný krok k tomu chtěl udělat v úvodním domácím zápase proti švédskému AIK Stockholm. V prvním poločase se vedení a taktovky zápasu ujali právě domácí, když po půl hodině hry zkušeně umístil míč do soupeřovy brány Milan Petržela.

Slovácko pokračovalo v sympatickém výkonu i v druhém poločase. Zápas prakticky opanoval Milan Petržela, který se podepsal i na druhém gólu domácích, jelikož začal akci, kterou dokončil Vasilij Siňavskij. O čtyři minuty později na něj navázal Petr Reinberk a Stockholm prohrával 3:0. Slovácko má tak pohodlný náskok do odvety ve Švédsku.

4. srpna 2022 20:56 Čas čtení 3:11 Fenerbahçe–Slovácko. Moravský tým prohrál v Turecku 3:0 Fenerbahçe–Slovácko. Moravský tým prohrál v Turecku 3:0

Těžký soupeř

I přes poměrně sympatický výkon v 3. předkole Evropské ligy proti Fenerbahçe SK se uherskohradišťskému 1. FC Slovácku nepodařilo soupeře udolat a po jasné prohře v Turecku v poměru 3:0 a domácí remíze 1:1 se ve čtvrtek poprvé střetlo v rámci Evropské konferenční ligy se soupeřem, jenž určí, jestli bude letošní sezóna úspěšná, či nikoliv. Švédský AIK Stockholm je posledním celkem, jenž stál mezi moravským klubem a základní skupinou evropské soutěže, po níž český tým tak touží.


Hodilo by se to jak jemu, tak českému koeficientu. Proto trenér Slovácka Martin Svědík vyhlásil na tiskové konferenci před kláním, že modrobílí jasně chtějí do Evropy. Domácím, kteří na stadionu Miroslava Valenty nastoupili po ligovém kole v Českých Budějovicích, může pomoci nová akvizice –⁠ útočník Ondřej Mihálik, kterého si v Hradišti přáli a jenž se v lize blýskl dvěma asistencemi. Navíc domácí prostředí Slovácku svědčí, jelikož zde neprohrálo 10 zápasů v řadě.


Soupeř ze Stockholmu však do Uherského Hradiště nepřijel v nijak odevzdané náladě. Přestože poměrně se štěstím, dokázal, na rozdíl od domácích, v Evropě přejít již přes dva soupeře – ukrajinskou Vorsklu a makedonské Tetovo. Navíc má ve své soupisce hvězdu světového formátu; konkrétně Johna Guidettiho, který ještě nedávno hrál španělskou La Ligu v dresu Alavés nebo Celty Vigo.

Bez bázně

Slovácko se soupeře se zvučnými jmény nezaleklo a hned v první minutě mohlo zahrozit Reinberkovou volejí. Hráč ale branku přestřelil. Po 10 minutách se po podklouznutí Kalabišky dostali do protiútoku i hosté, když Guidetti přihrával a Stefanellimu chybělo jen pár centimetrů k dorážce do prázdné brány. Výkon domácích byl však sympatický; nepůsobili ustrašeně, oproti zápasu s Fenerbahçe se více dostávali do útoku a nebyli daleko řádnému zakončení.


V 19. minutě se povedlo vystřelit Shichenjemu, jeho hlavičku si pohlídal Nguyen. Slovácko poté pokračovalo v sympatickém výkonu, který dokonce proměnilo ve vedení. Ve 28. minutě si na středu hřiště našel Daniel Holzer Milana Petrželu, který zkušeně umístil míč k Nordfeldtově tyči. V 35. minutě měl zase blízko k zakončení Reinberk, jenž svou hlavičku nedokázal dobře umístit.


Slovácko svého soupeře neohroženě tlačilo. V 38. minutě mohl zvyšovat zase Petržela, jenže míč se odrazil od obránce. Dostal se sice ke Kalabiškovi, který ale nakonec svou slabší nohou nedokázal dopravit míč do prázdné brány. Neviditelní Švédové se museli ke konci poločasu ještě poprat s dalším pokusem Petržely, skóre se však ani po nastřeleném břevnu neměnilo.

Stále aktivní Petržela

Milan Petržela měl gólovou slinu i na začátku druhé půle. Ve 48. minutě jej vyzval ke střele Michal Trávník, jeho projektil nicméně mířil lehce nad. Nordfeldt musel vytáhnout další zákrok v 54. minutě po střele Havlíka, která šla ale pouze doprostřed. O minutu později se připomněl Nguyenovi pěknou střelou Stefanelli, jenž na domácího gólmana nevyzrál. Z protiútoku se před švédskou brankou objevil Kalabiška, jehož střela znovu mířila vedle.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Dynamický fotbal, který opanoval kvalitním výkonem moravský celek, pokračoval dalšími zakončeními neúnavného Petržely, jenž v 39 letech předvedl nejlepší výkon zápasu. Jeho spoluhráči taktéž tlačili severského soupeře zejména centry z levé strany, zakončení každopádně nepřicházelo.


Tlak domácích povolil až kolem 75. minuty, kdy hosté dostali míč do Nguyenovy brány po přihrávce z ofsajdu. Proto muselo Slovácko ukázat, že je doma. Souhra střídajících začala u Petržely, který na sebe natáhl obránce, přihrál Kohútovi a ten našel Siňavského, jenž v 77. minutě navýšil skóre na 2:0. Stockholm konec zápasu evidentně vypustil, jelikož Slovácko slavilo za 4 minuty znovu. Petr Reinberk dostal přihrávku od Šašinky a nasadil Nordfeldtovi jesličky.


Moravané proto pojedou na odvetu do švédského hlavního města s luxusním náskokem tří gólů, který značí, že se soupeři budou muset hodně snažit.

Domů
Sdílet
Diskuse