Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. srpna 2022 15:55
Čas čtení 1:10

Proč jsme to nenahlásili: Projekt věnující se tématu sexuálního násilí pořádá výstavu příběhů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Proč jsme to nenahlásili: Projekt věnující se tématu sexuálního násilí pořádá výstavu příběhů
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/volně k užití

Výstavu organizuje Studentská Hybernská ve spolupráci s Proč jsme to nenahlásili. Součástí projektu jsou studenti a studentky, Konsent, iniciativa Nahlas, safe space kolektiv, Nenech to být, Ne!musíš to vydržet a další.

Projekt Proč jsme to nenahlásili věnující se tématu sexuálního násilí pořádá od 15. do 29. září v pražském Kampusu Hybernská výstavu příběhů ze školního prostředí. Součástí vernisáže (15. září) i dernisáže (29. září) budou panelové debaty s odborníky i aktivisty. 

12. srpna 2022 13:00 Čas čtení 6:45 Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla Oplzlé komentáře posloucháme od útlého věku. Ukradly nám dětství i těla

Problematika sexuálního násilí 

Na projektu kromě Kampusu spolupracovali také studenti a studentky pražských fakult, organizace, které se zabývají tématem sexuálního násilí (Konsent, Nahlas), a další iniciativy (Ne!musíš to vydržet nebo Nenech to být). 

Výstava bude otevřená každý všední den od 9:00 do 21:00 ve sklepě E Kampusu Hybernská. 

Za projektem Proč jsme to nenahlásili stojí kolektiv šesti studentů z různých koutů vysokých škol. „V létě roku 2020 jsme došli k rozhodnutí, že jelikož nám dlouhodobě problematika sexuálního násilí leží v žaludcích, rádi bychom přispěli k detabuizaci a osvětě o něm u nás v ČR,“vysvětlili důvody vzniku. 

Inspirovali se americkým projektem Why I didn’t report. K rozšíření povědomí a otevření diskuze o dané problematice využívají autentických svědectví obětí sexuálního násilí, a to skrze heslovité plakáty s jednoduchým a úderným konceptem. 

Obtěžování na veřejnosti někdy zažily 3 ze 4 Češek. 61 % žen se proto raději vyhýbá večerním procházkám či svůj vzhled upravuje tak, aby nelákal nechtěnou pozornost. Když už totiž k obtěžování dojde, jen málokdo z okolí dokáže zasáhnout, a žena tak zůstává na stresující situaci sama.

24. června 2022 10:30 Čas čtení 1:30 I ty se můžeš stát svědkem sexuálního obtěžování. Nauč se, jak v takové situaci reagovat I ty se můžeš stát svědkem sexuálního obtěžování. Nauč se, jak v takové situaci reagovat

Refresher se problematice sexuálního násilí a zneužívání pravidelně věnuje. Přečíst si tak můžeš rozhovor s Annou Schubertovou z iniciativy Nahlas o sexualizovaném násilí na Univerzitě Karlově, článek o konferenci Jak a proč (ne)trestáme sexualizované a domácí násilí, která se konala v Senátu. Zabývali jsme se také sexualizací dětí nebo návodem, jak reagovat, pokud jsi svědkem sexuálního obtěžování.

Domů
Sdílet
Diskuse