Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti L'oreal StandUp.
21. června 2022 10:30
Čas čtení 1:30
Sponzorovaný obsah

Obtěžování na veřejnosti někdy zažily 3 ze 4 Češek. Uměl bys zasáhnout?

Obtěžování na veřejnosti někdy zažily 3 ze 4 Češek. Uměl bys zasáhnout?
Zdroj: L'Oréal
ZDRAVÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

Značka L’Oréal Paris a její projekt Stand Up přináší jednoduchý návod, co dělat, když se staneš svědkem obtěžování.

Ačkoli se české ulice zdají být relativně bezpečné, 90 % mladých Češek do 34 let má zkušenost s obtěžováním na veřejnosti a 61 % žen se proto raději vyhýbá večerním procházkám či upravuje svůj vzhled tak, aby nelákal nechtěnou pozornost. Když už totiž k obtěžování dojde, jen málokdo z okolí dokáže zasáhnout, a žena tak zůstává na stresující situaci sama. Jednoduchý návod, jak pomoci, přináší značka L’Oréal Paris a její projekt Stand Up.

Není to nevinné

Pokud vidíme na ulici, v parku či v obchodě ženu v nesnázích, často nevíme, jak se správně zachovat, nebo máme pocit, že problém vyřeší někdo jiný. Značka L’Oréal Paris proto přichází s návodem, co dělat, pokud si na veřejnosti všimneš nevhodného chování, jako jsou sexuálně podbarvené komentáře, nevyžádané doteky, přílišná blízkost mezi ženou a agresorem nebo naléhání na schůzku a další formy obtěžování. I zdánlivě „nevinné“ pokřikování a hvízdání totiž dokáže v ženách vyvolat strach ze znásilnění a způsobit šrámy na duši.

Johanna Nejedlová, zakladatelka neziskové organizace Konsent.
Johanna Nejedlová, zakladatelka neziskové organizace Konsent. Zdroj: L'Oréal

Projekt Stand Up, který vznikl ve spolupráci s neziskovou organizací Konsent, chce s účinnou metodou 5D probořit bariéru mezi mlčky přihlížejícím okolím, aby ženy našly zastání a mohly se kdekoli cítit v bezpečí. Na stránkách www.standup-cesko.com najdeš mnoho informací, názorných videí, ale i registraci na online či osobní vzdělávací kurz.

Více o Stand up Česko

Jak se zachovat jako svědek obtěžování?

Především neodvracej zrak a najdi odvahu zasáhnout. Někdy stačí pachatele vyrušit upuštěním nějaké věci nebo dotazem na cestu. Pokud jsi odvážná povaha a situace není příliš nebezpečná, můžeš pachatele oslovit a v klidu ho požádat, aby se svým chováním přestal. Další možností je obrátit se na autoritu v okolí, jako je např. policie, ostraha nebo řidič tramvaje, a přimět je zakročit.

Jestliže se rozhodneš pořídit videozáznam, zeptej se posléze oběti, jak s ním chce naložit, a rozhodně ho neumisťuj nikam online. Na pomoc není pozdě ani po skončení incidentu – psychice oběti pomůže, jestliže ji přijdeš uklidnit a podpořit, aby věděla, že se opět může cítit v bezpečí.

loreal, obtěžování na veřejnosti
Zdroj: L'Oréal

Na webu www.standup-cesko.cz najdeš jednoduchou metodu 5D v podobě online kurzu, která tě na podobné situace připraví. Pomůžeš tak značce L’Oréal Paris a neziskové organizaci Konsent s jejich cílem proškolit co nejvíce lidí a aktivně přispět k tomu, aby se ulice staly bezpečným místem, kde se každá žena může cítit bez obav sama sebou.

proškolit se
Domů
Sdílet
Diskuse