Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
23. srpna 2022 v 18:37
Čas čtení 0:56

Ostřelování, strach a zlé předtuchy. Blížící se oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny vzbuzují obavy z dalšího ruského útoku

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ostřelování, strach a zlé předtuchy. Blížící se oslavy Dne nezávislosti Ukrajiny vzbuzují obavy z dalšího ruského útoku
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Lidé na Ukrajině se v souvislosti se Dnem nezávislosti obávají dalšího ruského útoku.

Den nezávislosti Ukrajiny proběhne již ve středu. Zároveň to bude přesně půl roku od chvíle, kdy Rusko sousední zemi napadlo. Atmosféra je v souvislosti s blížícím se půlrokem ve válce napjatá. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že od Ruska tento týden očekává něco opravdu špatného.

Půl roku od války připadá na 24. srpna, stejně jako ukrajinský Den nezávislosti. Podle prezidenta Zelenského se ruského útoku velká část civilistů bojí. Ukrajinský filmový režisér Alexander Rodnyansky řekl, že se lidé bojí útoku a nechtějí se zdržovat poblíž vládních budov. Ministerstvo obrany varuje občany před možnými raketovými útoky nebo „jinými provokacemi“.

Starosta města Dnipro zároveň informoval o možných útocích. Apeloval na občany, aby zůstali v krytech a vyčkali na další informace od bezpečnostních složek. „Zůstaňte v krytech. Už máme zprávy o úlomcích raket dopadajících na civilní budovy. Podrobnosti později. Čekáme na oficiální informace od vojenské správy,“ napsal starosta Borys Filatov na Facebook.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Dněpropetrovskou oblast ostřelovali ruští vojáci už v noci na úterý. Jeden člověk během útoku zemřel. Napětí panuje také v souvislosti s podminovanou jadernou elektrárnou v Záporoží. Podle amerického Institutu pro studium války už Záporoží nepřímo vyhlásilo nezávislost. Ruští okupanti vydávají příchozí ukrajinské občany za žadatele o azyl.

Domů
Sdílet
Diskuse