Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
24. srpna 2022 13:06
Čas čtení 0:52

Koncert Žbirky nebo výlet do Benátek? Pacienty jihlavské nemocnice tam přenese virtuální realita

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Koncert Žbirky nebo výlet do Benátek? Pacienty jihlavské nemocnice tam přenese virtuální realita
Zdroj: Nemocnice Jihlava/se svolením tiskové mluvčí

Nemocnice spolupracuje na virtuálních zážitcích s týmem dobrovolníků.

Nemocnice v Jihlavě ve středu představila novinku pro pacienty, kteří jsou kvůli zdravotním obtížím upoutáni na lůžko. Jedná se o virtuální realitu, která je přenese například na procházku přes Karlův most nebo na návštěvu Berlína či Benátek. O novince informovala nemocnice v tiskové zprávě. 

Lipno, Karlštejn i Florencie

„Pro pacienty je to vytržení ze všedního dne, kdy tráví čas na lůžku. Obcházíme geriatrické a onkologické oddělení a nabízíme možnost vyzkoušení brýlí virtuální reality,“popsala projekt koordinátorka dobrovolníků jihlavské nemocnice Žofie Vojáčková. Pacienti se tak díky brýlím mohou přesunout na různá místa, třeba Karlštejn, Karlův most, do Florencie, na Lipno nebo na Šumavu.

Novinka vznikla ve spolupráci nemocnice s úsekem informačních a komunikačních technologií (ICT). Podle náměstka pro informatiku a kybernetickou bezpečnost Davida Zažímala je propojení moderních technologií a dobrovolnictví dobrá cesta. „Jsem rád, že jsme se mohli na tomto projektu podílet. Jde o příklad dobré praxe, jak pomocí technologií zpříjemnit pacientům jejich čas strávený v nemocničním prostředí a jak na chvíli zapomenout na své zdravotní problémy,“ uvedl.

Virtuální realita (VR) se využívá i v zahraničních nemocnicích. Například v londýnské nemocnici mohli pacienti před operací i během ní VR využít. Všichni uvedli, že jejich celkový zážitek z nemocnice byl mnohem pozitivnější. Devadesát čtyři procent pacientů uvedlo, že se cítí uvolněněji, osmdesát procent zase po vyzkoušení VR pociťovalo menší bolest.

Anketa:
Jaký virtuální zážitek by byl přesně pro tebe?
Koncert!
Výlet po světě.
Možná něco vesmírného.
Kouknout se do historie.
Něco jiného.
Virtuální realita mě neláká.
Koncert!
20 %
Výlet po světě.
27 %
Možná něco vesmírného.
7 %
Kouknout se do historie.
27 %
Něco jiného.
20 %
Virtuální realita mě neláká.
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse