Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. srpna 2022 20:49
Čas čtení 1:22

Pro Vietnam už homosexualita není nemoc. Nucené podstupování léčby postavil mimo zákon

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pro Vietnam už homosexualita není nemoc. Nucené podstupování léčby postavil mimo zákon
Zdroj: Getty Images/Borja Sanchez-Trillo

Ministerstvo zdravotnictví ve Vietnamu vyzvalo všechny zdravotnické pracovníky a lékaře, aby nediskriminovali LGBTQ+ komunitu kvůli „nemoci“, za kterou byla jejich orientace považována.

Žádná diskriminace LGBTQ+ komunity ze strany lékařů. Ministerstvo zdravotnictví ve Vietnamu vydalo stanovisko, ve kterém jasně odsuzuje postoj, který homosexualitu popisuje jako „nemoc“, a vyzvalo všechny lékaře v zemi, aby nikoho neposílali na léčbu. Uvedl to server Star Observer. Všechny lékařské procedury spojené s „léčením homosexuality“ postavil Vietnam mimo zákon.

24. srpna 2022 14:51 Čas čtení 1:53 Vláda přijala k zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do ústavy neutrální stanovisko Vláda přijala k zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do ústavy neutrální stanovisko

Nařízení, které zakazuje diskriminaci homosexuálů, trans osob a dalších LGBTQ+ osob, bylo obsaženo v dokumentu vydaném 3. srpna, jenž koresponduje se stanoviskem Světové zdravotnické organizace (WHO). To uvádí, že „homosexualita není nemoc, proto homosexualita nemůže být ‚léčena‘ ani nemusí být ‚léčena‘ a nemůže být žádným způsobem konvertována“.

„Nepovažujte homosexualitu, bisexualitu nebo transrodovost za nemoc. Nenuťte členy těchto skupin k lékařskému ošetření. Pokud je to možné a existují zde jisté problémy, poskytněte pouze psychiatrickou pomoc, kterou ale musí provádět odborníci se znalostí genderových identit,“ stojí v prohlášení, které citoval Star Observer.

Od nynějška musí být všichni zdravotničtí pracovníci, zejména lékaři, ke queer lidem „spravedliví a přistupovat k nim s respektem“. V dokumentu je také zahrnuto konstatování, že tzv. konverzní terapie, tedy změna sexuální orientace nebo genderové identity osob, byla postavena mimo zákon.

Vietnamci tamním queer lidem nerozumí

Situace ve Vietnamu je, co se queer lidí týče, poměrně složitá. Výzkum provedený v roce 2010 Vietnamským institutem pro studium společnosti, ekonomiky a životního prostředí, odhalil, že „87 procent účastníků nerozumí obavám a právům LGBTQ+ nebo jen velmi omezeně rozumí právům LGBTQ+ lidí“.

Za posledních 12 let se ale tamní vlády snaží život queer lidí zjednodušit. Například se jim povedlo legalizovat právo na změnu pohlaví a v roce 2015 i zrušily zákaz sňatků stejného pohlaví. Nicméně zde stále neexistuje zákon, který by jejich sňatky legalizoval. Momentální situace je taková, že za sňatek nemusí platit pokutu.

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Asijská země také v současné době neposkytuje LGBTQ+ lidem antidiskriminační ochranu a také nezakázala trestné činy, které pramení z nenávisti na základě sexuální orientace nebo identity. Podobné trestné činy jsou přitom v regionu časté a nemá s nimi problém pouze Vietnam. Do Evropy se nejčastěji dostávají zprávy z Indie, a to nejen v souvislosti s queer lidmi, ale také s násilím na ženách.

Domů
Sdílet
Diskuse