Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
25. srpna 2022 20:55
Čas čtení 3:10

Slovácko si pohlídalo postup do Evropy, po výhře 1:0 postupuje do Evropské konferenční ligy

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slovácko si pohlídalo postup do Evropy, po výhře 1:0 postupuje do Evropské konferenční ligy
Zdroj: ČTK/Peřina Luděk

Slovácko doplní Plzeň v základní skupině evropských pohárů!

V play-off Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a AIK Stockholm toho bylo v sázce hodně. Moravský celek bojoval o premiérovou účast v základní skupině evropských pohárů, k čemuž měl před čtvrteční odvetou ve Švédsku hezky nakročeno po domácí jasné výhře 3:0. Uherskohradišťský celek nicméně věděl, že na horké půdě AIK jej nečeká nic lehkého i přes výsledkový polštář.

V prvním poločase bylo vidno, že AIK chce snížit náskok hostů co nejdříve. Nicméně brankáře Nguyena překonat nedokázal. Naopak Slovácko se dostalo k tutovce, avšak Kalabiška hlavičkou minul. V druhém poločase začala být hra hektická, domácí vsadili na ofenzivní hráče, zatímco Slovácko svědomitě bránilo.

V druhém poločase AIK vsadil na ofenzivní hráče, nicméně v první půlhodině obrana Slovácka držela. Navíc v 76. minutě po úniku Kalabišky skóroval Estonec Siňavskij. Ten tak potvrdil premiérový historický postup týmu do evropských lig, jelikož AIK na něj nenašel odpověď.

18. srpna 2022 20:52 Čas čtení 3:10 Slovácko jasně přehrálo AIK Stockholm a zvítězilo 3:0 Slovácko jasně přehrálo AIK Stockholm a zvítězilo 3:0

Velký stadion, velké emoce. Moravské Slovácko čekala cesta do hlavního města Švédska, kde se mělo rozhodnout o tom, jestli si poprvé v historii zahraje základní skupinu jedné z evropských lig. V prvním zápase svěřenci trenéra Svědíka ukázali, že minimálně na Evropskou konferenční ligu mají – začalo to sympatickým domácím výkonem proti Fenerbahçe SK ještě v Evropské lize, a v prvním klání s AIK Stockholm dokonce dokázali vyhrát rozdílem třídy.


Jenže, jak bylo zmiňováno, šlo o poločas. Poločas, v němž se sice vede 3:0, ale dalších 90 minut, v nichž se může cokoliv změnit, čeká. Zkušený tým v čele s Michalem Kadlecem, Milanem Petrželou, jehož um byl hlavním faktorem, proč se Slovácko dostalo do výhody, a například Markem Havlíkem byl nicméně ochoten tomu obětovat vše. Nechtěl se nechat vykolejit ani logistickými problémy, které ho potkaly na letišti, když odlétal s mnohahodinovým zpožděním, ani na hřišti.


Proto se v základní jedenáctce objevili všichni výše zmínění, kteří stáli za domácím úspěchem. Neobjevila se ani jedna změna. Zato v sestavě domácích došlo nejen ke změně na trenérském postu, kde za trenéra Grzelaka musel zastupovat jeho asistent, ale také v rozestavení a hráčském obsazení. Od začátku dostal například šanci mladý obránce Mendes, naopak na střídačce zůstal překvapivě Argentinec Stefanelli, jenž v Uherském Hradišti patřil k nejlepším hráčům svého mužstva.

Poziční hra

Začátek zápasu byl takový, jak se předpokládalo. AIK na domácí horké půdě začal tlačit na hosty a k první střele na Nguyena se dostal už v 6. minutě. Slovácko se snažilo o poziční hru, ke které se dostalo až v druhé pětiminutovce. Bylo zjevné, že se nikam nehnalo a snažilo se mírnit snahy domácích o vyrovnání. Stockholm se ale dostal k druhé nebezpečné situaci již v 10. minutě, kterou však znovu zvládl zkrotit hostující brankář. 


První velká šance Slovácka přišla ve 12. minutě, kdy po rohu dorážel Kadlec, míč se ale k brankáři Nordfeldtovi nedostal. Ve 28. minutě, na druhé straně, se zapomněl při obraně útočného autu Milan Petržela, jenž pustil míč za sebe, a Erik Ring prověřil Filipa Nguyena. První gólová šance Slovácka přišla ve 37. minutě, kdy se Jan Kalabiška dostal k hlavičce po rohovém kopu Havlíka, jenže bezprostředně před Nordfeldtem selhal. 


AIK se i ke konci poločasu snažil držet balon, presovat moravského soupeře a využít potenciální skuliny v obraně Slovácka. Jenže to se nepodařilo. Ke konci prvního poločasu měl naopak střelu Petržela, branku ale přestřelil. Obrana hostů v bílém nakonec ani v závěru poločasu nepustila domácí k pořádnému zakončení, a tak se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Hlavně neinkasovat

Ve 48. minutě Havlík neuhlídal střídajícího Otiena, kterého musel vykrýt Nguyen. Na druhé straně měl vzápětí obrovskou šanci Havlík, jehož střelu reflexivně vyrazil Nordfeldt. Lustig následně zahrozil v 58. minutě, Nguyenovu branku ale minul. V 61. minutě se povedlo Kalabiškovi dostat k míči a poslal centr na Petrželu, kterému se nepovedlo dorazit míč do sítě. Začátek druhé poloviny byl hektický, průniky byly vidět na obou stranách. Ani jedna strana z nich ale netěžila.


Hosté se ale nakonec dokázali prosadit. V 76. minutě se Kalabiška dokázal uvolnit na levé straně, předložil centr Siňavskému a ten dorazil míč do sítě domácích. AIK nezbývalo nic jiného než tlačit, velkou šanci měl Kimpioka v 79. minutě a jen díky štěstí se míč vyhnul Nguyenově bráně. Stejný hráč střílel přes hlavu v 85. minutě, Nguyen byl však bezchybný.


Do konce poločasu si Slovácko pohlídalo výsledek, povedlo se mu i na půdě soupeře vyhrát 1:0 a může se těšit na páteční los základní skupiny soutěže.

Domů
Sdílet
Diskuse