Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
25. srpna 2022 21:41
Čas čtení 3:02

Slavia po obrovském dramatu porazila Raków 2:0 v prodloužení a postupuje do skupiny Evropské konferenční ligy

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Slavia po obrovském dramatu porazila Raków 2:0 v prodloužení a postupuje do skupiny Evropské konferenční ligy
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Pražané museli zvítězit a celý zápas se o to snažili. Nakonec se musel zápas rozřešit až po prodloužení.

Znovu a líp. Tak zněl povel trenéra Trpišovského před odvetou play-off Evropské konferenční ligy mezi domácí Slavií Praha a polským Rakówem, s nímž Praha v prvním zápase prohrála 1:2. Ve čtvrtek chtěli sešívaní v Edenu předvést diametrálně odlišný výkon, jenž by je i přes gólové manko dostal do podzimní skupinové fáze.

Přestože se Slavia snažila o jasný nástup, jen těžko se dostávala do stoprocentních šancí. V prvním poločase to byl dokonce Raków, jenž měl takové situace dvě. Ani López ani Gvilia se ale neprosadili. Sešívaní měli více ze hry, chyběly jim však vyložené šance.

V druhém poločase mohl López znovu navýšit vedení, prázdnou bránu ale netrefil. Na to zareagovala Slavia nejlépe, jak mohla, když v 61. minutě stáhl náskok Poláků Moses Usor. Do konce poločasu ale gól nepadl, a tak se šlo do prodloužení, a až v druhé minutě nastavení prolomila střeleckou smůlu, když ji do základní skupiny posunul gól Ivana Schranze.

18. srpna 2022 19:55 Čas čtení 2:38 Slavia Praha nezvládla zápas s Rakówem a prohrála 1:2 Slavia Praha nezvládla zápas s Rakówem a prohrála 1:2

Někdy se daří, někdy se nedaří, vždy se ale do toho musí dát všechno. Trenér Slavie Jindřich Trpišovský však takový výkon u svěřenců v prvním zápase play-off Evropské konferenční ligy proti Rakówu Częstochowa neviděl. Hned po zápase avizoval, že se přístup týmu musí změnit a hubený náskok polského soupeře 1:2 ve čtvrteční odvetě doma smazat. V posledních pěti letech se totiž do základní skupiny evropské soutěže dostal pokaždé.


Naopak Raków usiloval o svůj první postup a výkon doma ukázal, že přestože se jedná o papírově slabšího soupeře, dokáže Slavii pokořit. Motivace nicméně nechybí ani vršovickým fotbalistům, kteří svou evidentní frustraci vybili v lize na Pardubicích, které dostaly doslova výprask v podobě sedmi obdržených branek. Hattrick přitom zaznamenal matador Stanislav Tecl, který tak otevřel Trpišovskému další možnost, koho nasadit na problémový hrot sestavy. O víkendu se také probudil Usor, který skóroval dvakrát.


Nebylo proto překvapením, že se oba hráči v základní sestavě proti Rakówu objevili. Prostor dostal také navrátilec Lukáš Masopust, Schranze v obraně nahradil Douděra a místo Dorleyho převzal Jurásek. Hosté udělali jen dvě změny; v útoku se místo Kochergina objevil Nowak a v brance převzal místo Trelowského Kovačevič. Útočný klenot López byl na klání připraven.

Tlak

Slavia převzala kontrolu nad míčem hned v prvních minutách zápasu. Hra se ale vyrovnala ještě do první čtvrthodiny. Slavia sice měla v první dvacetiminutovce pět střel na bránu a více ze hry, nicméně první obrovskou šanci viděl Eden až ve 23. minutě, kterou však neměli na kopačkách domácí, nýbrž hosté. Rakówský López se po průnikové přihrávce dostal k pokutovému puntíku Mandouse, avšak naštěstí pro Slavii trefil nejprve brankáře a poté levou tyč.


Místo toho, aby se Slavia vyhecovala k velké příležitosti, přišla ve 29. minutě další velká šance polského týmu. Gvilia se dostal ke střele první, tu ale zablokoval některý z jeho spoluhráčů. Slavia zůstala aktivní, nedařilo se jí však pořádně dostat do finální fáze. A když rozhodčí Pawson nereagoval na faul Tecla v pokutovém území, první půle se dohrála bez branek.

.

Bitva a postup

V 50. minutě to byl znovu Raków, který nebezpečně ohrozil branku Slavie. Gutkovskisova střela mířila jen těsně mimo pravé tyčky. Další stoprocentní šance Rakówa přišla o osm minut později, nicméně López nepotvrdil svou formu a nedokázal doklepnout míč do prázdné brány. Možná i proto – podle pravidla nedáš, dostaneš – se sešívaným nakonec poštěstilo. V 61. minutě se v nepřehledné situaci nejlépe zorientoval Schranz, jenž našel Usora, který konečně srovnal skóre.


Slavia i v druhém poločase jasně přestřílela polského soupeře a měla snahu postoupit již v 90 minutách, další gól ale nepřicházel. Hrací čas proto dospěl do konce druhé půle a šlo se do prodloužení. V něm nejprve Mandouse prověřil Gutkovskis, stejně jako vzápětí Olayinka na druhé straně ale neuspěl. Větší šance v první části nepřišla. Druhá část prodloužení byla také jasně v režii domácích, Schranz ale dokázal hlavičkovat pouze nad břevno.


Smolař zápasu si však spravil chuť v druhé minutě nastavení druhého poločasu prodloužení. Peter Olayinka z jedné z posledních možností zápasu nacentroval míč do vápna a slovenský útočník jej nádherně uklidil k levé tyči. Slavia tak vyválčila postup do základní skupiny po výhře 2:0 a své soupeře se dozví po losu, který proběhne v pátek.

Domů
Sdílet
Diskuse