Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. srpna 2022 7:41
Čas čtení 1:02

Texaský soud zrušil zákaz nošení zbraní pro osoby ve věku 18 až 21 let

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Texaský soud zrušil zákaz nošení zbraní pro osoby ve věku 18 až 21 let
Zdroj: Unsplash/Andy Montes de Oca/volně k užití

Anuloval tak verdikt Nejvyššího soudu USA o nošení zbraní, přičemž ho označil za protiústavní.

Texaský soud zrušil v pátek celostátní nařízení, které lidem ve věku 18 až 21 let zakazovalo nosit zbraně. Anuloval tak verdikt Nejvyššího soudu USA o nošení zbraní, přičemž ho označil za protiústavní, informuje TASR.

Podnět proti zákazu nošení zbraní mladými lidmi s výjimkou těch v aktivní vojenské službě podala loni skupina aktivistů za práva vlastníků zbraní. Toto nařízení podle nich porušovalo druhý dodatek Ústavy Spojených států, který jednotlivým státům zaručuje právo organizovat domobranu. Aktivisté zároveň prohlásili, že „právo lidí mít a nosit zbraň by se nemělo porušovat“.

24. srpna 2022 15:57 Čas čtení 0:40 USA pomohou Ukrajině dalším balíčkem zbraní v hodnotě 3 miliard dolarů. Od začátku války jde o nejhodnotnější pomoc USA pomohou Ukrajině dalším balíčkem zbraní v hodnotě 3 miliard dolarů. Od začátku války jde o nejhodnotnější pomoc
zbraň
Zdroj: Pxhere, volně k užití (ilustrační fotografie)


Americký Nejvyšší soud v červnu poprvé v dějinách rozhodl, že druhý dodatek ústavy zaručuje právo jednotlivce nosit zbraň na veřejnosti na sebeobranu. Dodal však, že toto nařízení je v souladu s ústavou pouze tehdy, platí-li podobné podmínky jako v době, kdy byl dodatek ratifikován – čili v 18. století.


Jak uvedl texaský soudce Mark Pittman ve zdůvodnění svého rozhodnutí, „nesporné důkazy z historie ukazují, že lidé ve věku 18 až 20 let byli v zakladatelském období USA součástí domobrany“. Dále řekl, že neexistuje historický precedens, který by mladým lidem upíral právo nosit zbraň.


V Texasu se věkové omezení týkalo jen nošení zbraní, zakoupit si je mohl každý po dovršení 18. roku života. To byl i případ střelce, který na základní škole v Uvalde poloautomatickou puškou připravil o život 19 dětí a dvě učitelky.


K rozsudku texaského soudu se zatím nevyjádřil ani tamní guvernér Greg Abbott, ani státní generální prokurátor Ken Paxton. Aktivisté za právo nošení zbraní však dodali, že podobné kroky ke zrušení uvedeného zákazu podnikají i ve státech Pensylvánie, Tennessee, Illinois, Minnesota, Georgia a Kalifornie.

Domů
Sdílet
Diskuse