Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
27. srpna 2022 17:11
Čas čtení 0:37

V Portugalsku našli 25 metrů dlouhou kostru dinosaura starou 150 milionů let

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Portugalsku našli 25 metrů dlouhou kostru dinosaura starou 150 milionů let
Zdroj: Faculty of Sciences of The University of Lisbon/volně k použití

Podle tamních paleontologů by se mohlo jednat o kostru sauropoda.

Začátkem srpna byla na zahradě muže v Portugalsku nalezena velká kostra dinosaura. Pozůstatky dlouhé 25 metrů by mohly patřit sauropodovi a dle odhadů tamních paleontologů jsou staré 150 milionů let. Kostru nyní zkoumá mezinárodní výzkumný tým, informují BBC a Independent.

26. srpna 2022 10:29 Čas čtení 0:43 VIDEO: Dinosauří stopy staré více než 110 milionů let byly objeveny ve vyschlé řece v Texasu VIDEO: Dinosauří stopy staré více než 110 milionů let byly objeveny ve vyschlé řece v Texasu

Muž na pozůstatky upozornil už v roce 2017, kdy se na své zahradě v portugalském městě Pombal chystal provádět stavební práce. Paleontologům se kostru podařilo vykopat až nyní a dle prvotních odhadů se domnívají, že se jedná o dinosaura sauropoda.

Zkamenělá kostra je 25 metrů dlouhá a zhruba 12 metrů vysoká. „Není obvyklé, aby se u nějakého živočicha našla všechna žebra, natož v této původní anatomické poloze,“ komentovala nález Elisabete Malafaia z Přírodovědecké fakulty Lisabonské univerzity. „Tento způsob zachování je, zejména u sauropodů, v Portugalsku poměrně neobvyklý,“ dodala.

Kostra by mohla být až 150 milionů let stará a nyní ji bude zkoumat mezinárodní výzkumný tým. Paleontologové zatím pokračují v prozkoumávání místa a doufají, že pozůstatků najdou více. 

Domů
Sdílet
Diskuse