Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
28. srpna 2022 10:00
Čas čtení 0:58

Povodně v Pákistánu připravily o život nejméně 1 000 lidí, více než 33 milionů lidí muselo opustit své domovy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Povodně v Pákistánu připravily o život nejméně 1 000 lidí, více než 33 milionů lidí muselo opustit své domovy
Zdroj: TASR/AP Photo/Zahid Hussain

Ničivé monzunové záplavy začaly v Pákistánu už v červnu a v zemi působí spoušť i nadále.

Pákistán již od června sužují silné monzunové deště, kvůli kterým v zemi vznikají ničivé záplavy. Ty podle zpravodaje The Guardian zabily již na 1 033 lidí a dalších 1 456 osob je zraněných. Voda vyhnala z domovů 33 milionů lidí, informuje BBC.

27. srpna 2022 17:11 Čas čtení 0:37 V Portugalsku našli 25 metrů dlouhou kostru dinosaura starou 150 milionů let V Portugalsku našli 25 metrů dlouhou kostru dinosaura starou 150 milionů let

Národní úřad pro zvládání katastrof v neděli uvedl, že v Pákistánu kvůli povodním za posledních 24 hodin zemřelo nejméně 119 lidí. Záplavy tak připravily o život již na 1 033 lidí, nejméně 1 456 osob bylo zraněno a své domovy muselo opustit 33 milionů lidí. 

Se záplavami způsobenými monzunovými dešti bojuje Pákistán již od června. Premiér Šáhbáz Šaríf proto v zemi vyhlásil stav nouze a v tomto týdnu také požádal o mezinárodní pomoc v boji se smrtícími povodněmi. 

Některé části Pákistánu se staly nepřístupnými, přičemž nejhůře jsou na tom provincie Balúčistán a Sindh. V sobotu večer se k nim přidalo také okolí města Ziarat, poblíž kterého se v důsledku silných záplav protrhla přehrada Kach. Poškozeny by navíc mohly být i další přehrady v okolí. 

Povodně jsou opravdu ničivé, v provincii Chajbar Pachtunchvá se v důsledku vody sesunula půda a zavalila tři osoby, poškozeno bylo nejméně 130 km silnic a zcela zničeno 15 mostů, nejméně 100 domů a 50 hotelů a restaurací.

Domů
Sdílet
Diskuse