Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš
28. srpna 2022 18:28
Čas čtení 1:04

Rusové budou mít problém s vízy do Evropské unie, lídři podpoří zmrazení dohody

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové budou mít problém s vízy do Evropské unie, lídři podpoří zmrazení dohody
Zdroj: TASR/AP

Pro ruské občany bude nově náročnější a dražší získat dokumenty, které jim umožní přístup do schengenského prostoru.

Ministři zahraničních věcí EU pravděpodobně na příští týdenní schůzce v Praze podpoří pozastavení dohody o zjednodušeném vydávání víz s Ruskem. V důsledku zmrazení této dohody z roku 2007 bude pro ruské občany náročnější a dražší získat dokumenty, které jim umožní přístup do schengenského prostoru, píše Financial Times a Politico.

27. srpna 2022 9:42 Čas čtení 0:49 V Záporožské elektrárně hrozí jaderná katastrofa, tvrdí Zelenskyj: Svět musí pochopit, jak velká je to hrozba V Záporožské elektrárně hrozí jaderná katastrofa, tvrdí Zelenskyj: Svět musí pochopit, jak velká je to hrozba

Ministři plánují k tomuto kroku podle FT přistoupit v rámci snah o snížení počtu vydávaných cestovních povolení pro ruské občany poté, co některé východní členské státy EU pohrozily, že jednostranně zavřou své hranice pro ruské turisty. Další země EU tak vyzývají ke kolektivním krokům, které zabrání obyčejným Rusům, aby do EU cestovali na turistická víza.


„V rámci prvního kroku ministři plánují na dvoudenním setkání v Praze, které začne v úterý, politicky podpořit pozastavení dohody o zjednodušeném vydávání víz mezi EU a Ruskem,“ píší FT s odvoláním na tři nejmenované představitele zapojené do těchto jednání.

Putin, rusko-ukrajinský konflikt, vojna, Rusko, Ukrajina
Zdroj: TASR/AP/Kremlin Pool


Pro EU jde přitom podle FT o další výzvu v souvislosti s jejími snahami o potrestání Moskvy za vojenskou invazi na Ukrajinu a udržení jednoty mezi svými členy.


„Je nevhodné, aby se ruští turisté procházeli v našich městech a přístavech. Ruské populaci musíme vyslat jasný signál, že válka není v pořádku, že je neakceptovatelná,“ uvedl pro FT vysoce postavený představitel EU zapojený do jednání.


Některé části zmíněné dohody o zjednodušeném vydávání víz s Ruskem týkající se volného pohybu vládních představitelů a podnikatelů pozastavila EU ještě koncem února. Pozastavením dalších částí této dohody by bylo zrušeno zvýhodněné zacházení s Rusy žádajícími o víza do EU, v důsledku čehož by se vyřizování evropských víz pro ruské občany stalo byrokraticky složitější a finančně a časově náročnější, vysvětluje FT. 

Anketa:
Souhlasíš s tím, aby bylo pro Rusy náročnější získat víza?
Ano.
Ne.
Ano.
98 %
334 Hlasů
Ne.
2 %
8 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse