Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová TASR
29. srpna 2022 17:07
Čas čtení 2:00

NASA zrušila plánovaný start programu Artemis. Odlet na Měsíc se musí posunout kvůli technickým potížím

Kategorie:
News
Uložit Uložené
NASA zrušila plánovaný start programu Artemis. Odlet na Měsíc se musí posunout kvůli technickým potížím
Zdroj: JSC

Původně byl start rakety z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě naplánován na pondělí 29. srpna v 08:33 místního času (14:33 SELČ).

Pro problémy s teplotou jednoho z motorů odvolal americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pondělní start supertěžké nosné rakety SLS (Space Launch System), která má v rámci programu Artemis vynést do vesmíru kosmickou loď Orion bez posádky.
Jako možné termíny pro nový začátek mise byly stanoveny 2. nebo 5. září. Informuje o tom agentura TASR.

„Bezpečnost je vždy na prvním místě. Po dnešním pokusu o spuštění Artemis řeší týmy NASA problém s motorem číslo 3. Během dnešního dne přineseme další zprávu. Podrobnosti můžete sledovat také živě na http://nasa.gov/live,“ uvedla NASA na Twitteru.


Původně byl start rakety z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě naplánován na pondělí 29. srpna v 08:33 místního času (14:33 SELČ). Při přípravách na start byly zaznamenány nejprve problémy s únikem paliva, konkrétně velmi výbušného vodíku, což způsobilo zpoždění při tankování rakety.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

NASA později narazila na další problém, když se jí nedařilo dostatečně ochladit jeden ze čtyř hlavních motorů 98 metrů dlouhé rakety. U Kennedyho vesmírného střediska se před startem shromáždily tisíce lidí včetně americké viceprezidentky Kamaly Harris.

„I když jsme doufali, že dnes uvidíme start Artemis I, tento pokus poskytl cenná data, protože testujeme nejvýkonnější raketu v historii. Náš závazek k programu Artemis zůstává pevný a vrátíme se na Měsíc,“reagovala na situaci viceprezidentka na Twitteru.


Od americké mise Apollo před více než 50 lety se startem mise Artemis otevře nová historická kapitola v průzkumu Měsíce. Jedná se o program americké vesmírné agentury NASA, která spolupracuje s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) a s vesmírnými agenturami Kanady a Japonska.


Dlouhodobým cílem misí Artemis je vytvořit udržitelnou lidskou přítomnost na Měsíci, vybudovat vesmírnou stanici s obytným modulem obíhající kolem Měsíce a schopnou hostit posádky po dobu 42 dnů. To se obecně vnímá jako zásadní krok pro možný průzkum vzdálenějšího vesmíru a pilotované mise na Mars.

artemis, raketa, vesmír
Zdroj: Twitter/NASAGroundSys


Cílem letu, který měl původně odstartovat v pondělí, bylo otestovat raketu SLS a modul Orion určený pro posádku a nacházející se na vrchu rakety. Na jeho palubě měly v pondělí do vesmíru odletět figuríny vybavené senzory. Modul Orion má totiž v rámci tohoto prvního zkušebního letu obletět Měsíc, aby se zjistilo, zda bude tato kosmická loď v budoucnu bezpečná pro lidskou posádku.


Po misi Artemis neboli zkušebním letu bez posádky bude následovat mise Artemis II i s lidskou posádkou. Start této rakety Orion je naplánován na květen 2024. To vše spěje k misi Artemis III, ke které dojde nejdříve v roce 2025 a jejím hlavním cílem je opětovně dostat lidi na povrch Měsíce.

Domů
Sdílet
Diskuse