Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. září 2022 12:00
Čas čtení 2:07
Ivan Koribanič

PROFIL: Kdo je Francesco Calzona? Nikdy nebyl hlavním trenérem a před začátkem kariéry prodával kávu

PROFIL: Kdo je Francesco Calzona? Nikdy nebyl hlavním trenérem a před začátkem kariéry prodával kávu
Zdroj: Getty Images/Francesco Pecoraro-Stringer
SPORT
Uložit Uložené

Zpočátku prodával kávu, ale po navázání kontaktu s Mauriziem Sarrim se z Francesca Calzony stal uznávaný taktik, který to z celoživotní pozice asistenta trenéra dotáhl na post hlavního kouče slovenské fotbalové reprezentace.

Slovenskou fotbalovou reprezentaci povede třiapadesátiletý Ital Francesco Calzona. Na tento post ho doporučil Marek Hamšík a kladné reference přidal i Stanislav Lobotka. Všichni tři působili v klubu SSC Neapol. Ale kdo je vlastně Francesco Calzona?

Pokud se ti článek bude líbit, přidej se do klubu REFRESHER+. Podpoříš tak tvorbu kvalitního obsahu, získáš neomezený přístup k prémiovému obsahu, ale také spoustu dalších výhod.

Francesca Calzonu znají v Neapoli zejména pod přezdívkou Ciccio. Právě zde se ve světě fotbalu zviditelnil nejvíc. Jeho životní příběh je úzce spjat s populárním trenérem – kuřákem Mauriziem Sarrim. Do té doby byl Calzona běžným prodavačem kávy.

Maurizio Sarri
Zdroj: Getty Images/Francesco Pecoraro-Stringer

Sarri s Calzonou to spolu táhnou od začátku tisíciletí. Calzonu oslovilo vedení amatérského klubu Tegoleto, aby se stal hrajícím trenérem. Nabídku přijal, ale pro časovou vytíženost později navrhl, aby ho nahradil bývalý zaměstnanec banky Maurizio Sarri, píše Goal. Calzona se tehdy stal jeho asistentem.

V tomto složení pokračovali až do roku 2018. Společně působili v klubech Arezzo, Perugia, Alessandria, Sorrento, Empoli a vrchol vzájemné spolupráce zakončili v Neapoli. Absolvovali celkem 351 zápasů. Právě v Neapoli strávili podle Transfermarktu nejvíc času – téměř 1 100 dní. V té době tam hrával i Slovák Marek Hamšík, který pod Sarriho a Calzonovým vedením prožil jedny z nejkrásnějších časů.

Neapol do jejich příchodu pravidelně patřil ke stabilní špičce italské ligy. Ale hned první sezónu od nástupu Sarriho a Calzony skončil Neapol na 2. místě. Další rok bylo 3. místo a poslední společnou sezónu završili opět na 2. místě.

Francesco Calzona
Zdroj: Getty Images/Francesco Pecoraro-Stringer

V pohárové Evropě se Neapoli nedařilo až tak výrazně jako v lize. V Lize mistrů ani v Evropské lize se nikdy nedostala za první kolo play-off.

Francesco Calzona je expertem na defenzivu. Z dob působení v Neapoli dokázal vytvořit stabilní, ale zejména spolehlivou stoperskou dvojici Raúl Albiol – Kalidou Koulibaly. Ve středu zálohy byl zase tvůrcem hry Marek Hamšík a v útoku si trenérská dvojice Calzona–Sarri zakládala na Belgičanu Driesi Mertensovi.

Anketa:
Má Francesco Calzona potřebné předpoklady k tomu, aby kvalifikoval Slovensko na EURO 2024?
Ano.
Ne.
Ano.
42 %
Ne.
58 %

Mimo jiné Calzona podle Superscommesse využívá během tréninků i dron, díky čemuž může zpětně lépe vytvářet analýzy hry svých hráčů.

Po odchodu Maurizia Sarriho se Francesco Calzona postu hlavního trenéra nedočkal. Vzájemné cesty dvou Italů se rozešly. Sarri odešel do Chelsea a Calzona do Cagliari, znovu jako asistent trenéra. Po více než půl roce se vrátil do Neapole, kde až dosud působil jako technický trenér v týmu trenéra Luciana Spallettiho.

Calzona
Zdroj: SSC Neapol

Slovenský fotbalový svaz dlouho hledal náhradu za odvolaného trenéra Štefana Tarkoviče. Tomu podle prezidenta Slovenského fotbalového svazu nevyšel vstup do nového ročníku Ligy národů a Tarkovičovo znovuzvolení označil za chybu.

Přestože je první reprezentační sraz naplánován už na září, svaz v čele s Kováčikem si při výběru nového trenéra dal načas. Ital Francesco Calzona má platnou smlouvu do 31. prosince 2023. Pokud se mu podaří postoupit na mistrovství Evropy, smlouva se mu automaticky prodlouží i během trvání závěrečného turnaje.

Podle Sportnetu měl Calzona v Neapoli plat zhruba 150 tisíc eur ročně. Ale tento plat mu příslušel z pozice asistenta trenéra. Dosavadní trenér slovenské reprezentace Štefan Tarkovič dostával ročně 180 tisíc eur.

Na Calzonův plat je podle prezidenta ČMFS Jana Kováčika uvalena mlčenlivost. „Na celý realizační tým připadá plat 67 tisíc eur měsíčně,“ řekl Kováčik na doplnění. V kontraktu je dána 6měsíční výpovědní lhůta. Bývalý trenér Štefan Tarkovič měl plat 15 tisíc eur měsíčně.

Štefan Tarkovič
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domů
Sdílet
Diskuse