Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
1. září 2022 21:04
Čas čtení 1:08

Milostivé léto opět pomůže lidem zbavit se některých exekucí bez placení penále

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Milostivé léto opět pomůže lidem zbavit se některých exekucí bez placení penále
Zdroj: MHMP/volně k užití

Dlužníci nebudou muset v rámci programu platit náklady na exekuce u veřejných institucí, případně státních či polostátních podniků.

Dlužníci se budou moci zbavit povinnosti platit náklady na exekuce a vysoké úroky v rámci programu Milostivé léto II. Kampaň začala 1. září a bude pokračovat až do konce listopadu. Podle vlády je určená těm dlužníkům, kteří chtějí uhradit dluhy veřejnoprávním institucím.

V rámci programu Milostivé léto nebudou muset dlužníci platit náklady na exekuce u veřejných institucí, případně státních či polostátních podniků. Odpuštění této části dluhu se ale nevztahuje na daňové a správní exekuce, které vymáhá celní nebo finanční správa, případně správa sociálního zabezpečení. Cílem programu je podle vlády umožnit v co nejkratší době dlužníkům učinit kroky k úplnému zastavení exekucí.

„Předpokládám, že v důsledku současné energetické krize a zvyšující se inflace je druhá vlna Milostivého léta namístě. Může pomoci především těm, kteří se do akce nemohli zapojit loni. Například proto, že peněžní prostředky, se kterými mohli volně disponovat, použili na úhradu zvýšených cen za energie v souvislosti s pádem dodavatelů energií,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Milostivé léto je vhodné také pro soudní exekutory, kterým se uhradí alespoň část nákladů. Vláda připomíná, že u bezvýsledných exekucí nedochází ani k částečnému uhrazení těchto položek.

1. března 2024 12:00 Čas čtení 6:18 Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo

„Celkový pokles počtu exekucí je přínosný nejen pro dlužníky, kteří dostanou šanci na život bez dluhů, ale současně má i velký celospolečenský význam, protože by měl vést ke snížení počtu osob pohybujících se v šedé ekonomice, a to s sebou nese i snížení nároků na sociální systém našeho státu,“ připomíná ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Domů
Sdílet
Diskuse