Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
3. září 2022 11:40
Čas čtení 0:51

Únik oleje není důvodem k zastavení dodávek plynu přes Nord Stream 1, tvrdí firma Siemens, která turbíny servisuje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Únik oleje není důvodem k zastavení dodávek plynu přes Nord Stream 1, tvrdí firma Siemens, která turbíny servisuje
Zdroj: TASR/AP

Firma Siemens, která tyto turbíny servisuje, nevidí v úniku oleje důvod k zastavení plynu.

Únik oleje u turbíny plynovodu Nord Stream 1 není z technického hlediska důvodem k zastavení přepravy plynu přes tento ropovod. Prohlásila to v pátek německá firma Siemens Energy, která běžně obsluhuje turbíny tohoto plynovodu. Informoval o tom TASR.

Ruský energetický gigant Gazprom v pátek oznámil, že plynovod Nord Stream 1 do Německa, u kterého se měl o víkendu znovu obnovit provoz, zůstane uzavřen, dokud nebude opravena turbína. Gazprom v prohlášení uvedl, že během plánované třídenní údržby objevil na turbíně „úniky motorového oleje“.

„Taková zjištění nejsou technickým důvodem k zastavení provozu,“ uvedl Siemens v prohlášení. „Takové úniky obvykle neovlivňují provoz turbíny a mohou být na místě utěsněny,“ dodal Siemens.

3. září 2022 9:37 Čas čtení 1:09 USA by měly Tchaj-wanu prodat vojenský materiál v hodnotě 27 miliard korun. Čína varuje „protiopatřeními“ USA by měly Tchaj-wanu prodat vojenský materiál v hodnotě 27 miliard korun. Čína varuje „protiopatřeními“

Podle Gazpromu nemůže turbína bezpečně fungovat, dokud se netěsnost neopraví. Neposkytl přitom žádný časový rámec pro obnovení dodávek plynu.

Nord Stream 1, který vede přes Baltské moře do Německa a zásobuje plynem i další země Evropy, běžel jen na 20 % kapacity ještě před začátkem třídenní údržby 31. srpna.


Kreml tvrdí, že dodávky plynu přes Nord Stream 1 jsou omezeny kvůli sankcím Evropské unie, které blokují vrácení turbíny, již společnost Siemens opravovala ve své továrně v Kanadě.

Německo, ve kterém se zmíněná turbína v současnosti nachází, zase z blokování návratu turbíny obviňuje Rusko. Berlín přitom již dříve obvinil Moskvu z toho, že používá energie včetně plynu jako zbraň.

Zpět
Sdílet
Diskuse