Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
3. září 2022 14:28
Čas čtení 0:36

Obrazem: V Moskvě proběhl pohřeb Michaila Gorbačova

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Obrazem: V Moskvě proběhl pohřeb Michaila Gorbačova
Zdroj: TASR/AP

Ceremoniálu se zúčastnily nejméně stovky lidí.

V Moskvě proběhlo poslední rozloučení s prvním a posledním prezidentem Sovětského svazu Michailem Gorbačovem. Státní pohřeb ale neměl. Vladimir Putin podle serveru CNN viní v západním světě populární politickou osobnost z rozpadu SSSR. Současný prezident Ruské federace na pohřeb nepřišel.

Smuteční ceremoniál trval přes tři hodiny a ne všichni návštěvníci se do smuteční síně dostali, aby se mu poklonili. Venku se tvořily dlouhé fronty, informuje BBC.

Obřad se konal ve Sloupové síni v Moskvě. Mimo Gorbačova se zde konaly pohřby bývalých sovětských vůdců. Mezi nimi byl i třeba Josif Stalin nebo Vladimir Lenin. Následně bude Gorbačov pohřbený v Novoděvičím hřbitově, kde bude odpočívat vedle své manželky Raisy, která zemřela v roce 1999.

Pohřbu se zúčastnil i maďarský premiér Viktor Orbán. Ruský premiér Michail Mišustin se stejně jako Putin pohřbu nezúčastnil a pouze poslal dary. Orbán s Putinem podle agentury TASS jednat nebude.

Gorbačov, pohřebGorbačov, pohřebGorbačov, pohřebGorbačov, pohřeb
Zobrazit galerii
(7)
Domů
Sdílet
Diskuse