Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radim Šlechta
5. září 2022 15:54
Čas čtení 1:26

Andrej Babiš inzeruje na titulních stranách MF Dnes a Lidovek. Podle novinářů ponižuje vlastní média

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Andrej Babiš inzeruje na titulních stranách MF Dnes a Lidovek. Podle novinářů ponižuje vlastní média
Zdroj: Refresher

Novináři reagují na inzerci Andreje Babiše. Ten se s reklamou na pořad Čau lidi objevil na titulních stranách médií vydavatelství Mafra.

V pondělním vydání Mladé fronty DNES a Lidových novin se objevil Andrej Babiš, a to hned na titulní straně. Jeho fotku doplňoval text, který se čtenářů ptal, zda věří médiím, a odkaz na poslancův pořad Čau lidi, kde se pravidelně vyjadřuje k politickým tématům. Předseda hnutí ANO a bývalý premiér koupil vydavatelství Mafra v roce 2013, později jej převedl do svěřeneckého fondu. Jak MF DNES, tak Lidové noviny pod vydavatelství spadají. Reklamu na zadní straně otiskl také deník Právo.

K Babišově inzerci se vyjádřila i část novinářské obce. Považují ji za neetickou. Obě média Babišovu inzerci podle serveru Media Guru otiskla již v minulosti. Nikdy se ale nejednalo o celoplošnou reklamu na první straně jejich výtisku. Podle šéfredaktora časopisu Respekt Erika Taberyho se jedná o ponížení vlastních médií.

V podobném duchu se vyjádřil také Robert Čásenský, šéfredaktor magazínu Reportér. 

„Tady se ten příběh ovládnutí novin Andrejem Babišem smutně uzavřel. Absolutní ponížení,“ napsal Čásenský na Twitter.

Magazín Neovlivní se k inzerci vyjádřil rovněž kriticky. „Trvá to už dlouho, ale tentokrát už se nikdo ani nezdržoval hrou na nezávislé noviny,“ napsal na Twitter účet magazínu. Magazín v současnosti vede novinářka Sabina Slonková, která pracovala jako šéfredaktorka MF Dnes. Po šesti měsících z vedení redakce odstoupila, protože podle ní nebylo možné pokračovat v objektivní žurnalistice v médiu vlastněném politikem.

Nepohoršujte se, vzkazuje Babiš

Samotný bývalý premiér se ke kritice vyjádřil na tiskové konferenci k zahájení kampaně hnutí ANO v rámci komunálních voleb. Podle něj se mělo jednat o kampaň na pořad Čau lidi a s konkrétními deníky nemá kampaň nic společného. Novinářům vzkázal, aby se nad falešnou titulní stranou nepohoršovali.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Cílil prý i na Deník a Blesk. Ty ale Babišovu inzerci odmítly. Podle něj kvůli tomu, že sympatizují se současnou vládou. Podle šéfky komunikace vydavatelství Vltava Labe Media Anety Koudelkové byla zmíněná inzerce v rozporu s vydavatelským kodexem.

Domů
Sdílet
Diskuse