Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
5. září 2022 17:31
Čas čtení 1:17

Rusko připouští jednání s Ukrajinou. Mohou mu docházet síly, tvrdí litevský exministr

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko připouští jednání s Ukrajinou. Mohou mu docházet síly, tvrdí litevský exministr
Zdroj: TASR/AP

Jednání mohou podle litevského exministra znamenat oslabení Ruska. To potvrzuje i Americký institut pro studium války.

Kreml připustil, že je připraven jednat s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským. Tiskový mluvčí Dmitrij Peskov to naznačil v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija 1. Podle něj se ale bude jednat pouze o tom, jak Ukrajina splní požadavky Moskvy. Sám Zelenskyj v minulosti jednání odmítl a podle některých hlasů se jedná o náznak, že Rusku dochází síly.

Tiskový mluvčí Kremlu v rozhovoru pro ruskou televizi řekl, že připouští jednání mezi Moskvou a prezidentem Zelenským. Na plánu jednání chce ale udržet jen to, jak Ukrajina dodrží podmínky Moskvy. Ty se podle něj nemění. Ukrajina má podle Ruska zůstat neutrální a cílem Kremlu je její „demilitarizace“. Peskov také uvedl, že všechny ruské cíle se postupně naplňují.

Jednání mezi Ruskem a Ukrajinou prezident Zelenskyj odmítl až do té doby, dokud Moskva nevrátí Ukrajině její celistvost. Na Peskovovo vyjádření reagoval například litevský diplomat a bývalý ministr zahraničí a obrany Linas Linkevičius. Podle něj jsou tato slova ze strany Peskova náznakem, že Rusku dochází síly.

„Kreml naznačuje vyjednávání. To znamená, že mu střelný prach došel a chce zmrazit okupovaná území. V žádném případě by jim nemělo být dovoleno se nadechnout,“ napsal na Twitter.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Převahu Ukrajiny naznačuje i Americký institut pro studium války. Podle institutu jsou na jihu a jihovýchodě země patrné pozitivní dopady ukrajinského protiútoku. I ruská státní agentura TASS informovala o tom, že referendum o připojení Chersonské oblasti k Rusku se možná nebude konat 11. září, jak bylo původně naplánováno.

Domů
Sdílet
Diskuse