Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2022 15:30
Čas čtení 2:50
Dominik Vetrák

3. část House of the Dragon: Jakou nemoc má Crabfeeder, která nová postava letěla na drakovi a v čem epizoda nedávala smysl?

FILMY A SERIÁLY HBO MAX HBO SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON
Uložit Uložené

3. část seriálu House of the Dragon dokázala, že seriál je i nadále úžasný.

V článku najdeš spoilery k prvním třem epizodám House of the Dragon.

 

HBO Max odvysílalo ze seriálu House of the Dragon již tři epizody. S každou další částí se na něj „namotáváme“ více. Baví nás dialogy, tiché scény, souboje či výběr prostředí, ve kterých se děj odehrává, i když je to mnohdy jen území města King's Landing. Silnou zbraní seriálu jsou herci, kteří podávají vynikající výkony, ať už jde o Paddyho Considina (Viserys), Matta Smithe (Daemon), Milly Alcock (Rhaenyra), či Rhys Ifans (Otto Hightower).

I ve třetí části jsme byli svědky úžasných a zábavných scén, obzvlášť s mladou Rhaenyrou. Vzhledem k tomu, že další epizody seriálu nám ukáží starší verze těchto postav a Rhaenyru budou hrát Emma D'Arcy (Emma preferují zájmeno oni), začínáme být smutní, že se rozloučíme s herečkou Milly Alcock, která si pro sebe krade každou scénu, v níž se nachází.

Doporučeno
Druhou část House of the Dragon vidělo více diváků než pilotní díl. Ten přitom lámal rekordy HBO Druhou část House of the Dragon vidělo více diváků než pilotní díl. Ten přitom lámal rekordy HBO 30. srpna 2022 19:29

Zajímavé bylo sledovat i Crabfeedera. Celým jménem se jmenuje Craghas Drahar a je admirál Myru. Myr je jedním ze tří svobodných míst, která tvoří Triarchy – spojení tří míst z Essosu – Myr, Lys a Tyrosh.

Toto spojení se stará o ostrovy Stepstones, které jsou klíčovým místem na obchodní trase pro celý Westeros. Velaryoni budou bez Stepstones značně oslabeni, a tak se pustí do války s Crabfeederem i přesto, že jim k tomu král Viserys nedá povolení.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Proč ale Crabfeeder provokuje Velaryony? Podporují jej svobodná města z Essosu (země na opačné straně moře proti Westerosu), která touží po oslabení Westerosu. Crabfeeder začne zabíjet piráty, ale očividně mu je jedno, zda přitom zlikviduje i jiné lodě. Lord Corlys Velaryon totiž ve druhé části oznámil králi, že Crabfeeder potopil i jednu jeho loď.

Daemon versus Crabfeeder

Kromě toho si za přejezd lodí přes Stepstones žádá obrovské daně, což značně oslabuje finance rodu Velaryonů. Crabfeeder si může dovolit souboj s královskou korunou. Trpí totiž nemocí zvanou greyscale, kterou si zřejmě pamatuješ z Game of Thrones. Trpěli jí Jorah Mormont či Stannisova dcera Shireen. Jeho osud je víceméně zpečetěn a smrti by se stejně nevyhnul.

Stejně jako v knize, i v seriálu ho zabije Daemon, i když poněkud jiným způsobem. V seriálu ho přetne na polovinu, zatímco v knize mu usekne hlavu. Ještě předtím však Daemon téměř přišel o život, ale scenáristé seriálu byli proti. Z vizuálního hlediska byla bojová scéna z konce třetí epizody velmi povedená, ale chyběla jí logika.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Logické nesrovnalosti ve scénáři kazí jinak úžasnou epizodu

Crabfeeder z nějakého důvodu poslal do boje proti zraněnému Daemonovi stovky svých bojovníků, i když bylo nad slunce jasnější, že je to past a že na obloze číhají draci. Je možné, že Crabfeederovi bojovníci už po letech válčení a žití v jeskyních ztratili trpělivost a chtěli využít šanci zabít Daemona a ukončit tak válku.

Bez širšího kontextu však daná scéna vypadala nesmyslně. Stačilo by přitom ukázat, že města z Essosu či království Dorne vypsala na Daemonovu hlavu bohatou odměnu. V tom případě by byla unáhlenost Crabfeederových bojovníků pochopitelná.

Sice to bylo nenápadné, ale ve třetí epizodě nám Daemon vylíčil svůj charakter bez jakýchkoli slov. Ukázal, že pohrdá svým bratrem a jeho mocí. Raději, než aby počkal na posily, které mu Viserys poslal, se Daemon rozhodl okamžitě jít na bojiště a spolehnout se na sebevražedný plán, který vůbec nemusel vyjít. Chtěl světu, sobě i bratrovi dokázat, že jeho pomoc nepotřebuje. Tentokrát mu to vyšlo, ale příště za to může draze zaplatit.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Naštěstí měl pomoc dalšího jezdce na drakovi. Šlo o Laenora Velaryona (Theo Nate), který je takzvaný dragon rider. Laenor není čistokrevný Targaryen, je to syn Corlyse Velaryona a Rhaenys Targaryen (Viserysova sestřenice a vnučka Jaehaeryse Targaryena). Oba jeho rodiče jsou potomci z Valyrie, takže má všechny předpoklady k tomu, aby mohl jezdit na dracích, aniž by ho sežrali.

Jeho drak se jmenuje Seasmoke a jak jsi mohl vidět na konci epizody, na bojišti dokáže udělat obrovský rozdíl. Postavu jsi možná nepoznal i přesto, že se objevila už v první části (Laenor seděl na turnaji rytířů hned vedle své sestry Leany, kterou chtěl Corlys provdat za krále Viseryse). Od té doby však v ději uplynuly přes tři roky, takže ho hraje jiný herec.

House of the Dragon
Zdroj: HBO
Anketa:
Koho myslíš, že si Rhaenyra vezme za muže?
Nikoho.
Bude lesba.
Jasona Lannistera.
Svéha bratra.
Leanora Velaryona.
Nikoho.
15 %
168 Hlasů
Bude lesba.
14 %
157 Hlasů
Jasona Lannistera.
2 %
26 Hlasů
Svéha bratra.
22 %
249 Hlasů
Leanora Velaryona.
46 %
520 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse