Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
10. září 2022 10:30
Čas čtení 1:11

V seriálu Prasátko Peppa se objevil stejnopohlavní pár. Italští politici protestují

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V seriálu Prasátko Peppa se objevil stejnopohlavní pár. Italští politici protestují
Zdroj: Channel 5/propagační materiál

Za zobrazení stejnopohlavního páru stojí petice, která nasbírala téměř 24 tisíc podpisů.

V jedné z posledních epizod britského kresleného seriálu pro děti Prasátko Peppa se objevil stejnopohlavní pár. Rozruch to vzbudilo například v Itálii u konzervativní strany Bratři Itálie. „Politická korektnost opět zasáhla, tentokrát na úkor našich dětí,“uvedl podle listu La Stampa jejich mluvčí.

Petici ve prospěch stejnopohlavní rodiny podepsaly tisíce lidí

V epizodě Rodiny (Families) se prasátko Peppa seznámilo s medvědicí Penny, která má dvě maminky. „Žiji se svými dvěma maminkami. Jedna maminka je doktorka a druhá maminka vaří špagety,“řekla medvědice Penny při kreslení portrétu své rodiny. 

V seriálu, který vytvořili animátoři Mark Baker a Neville Astley a vysílá se od roku 2004, se stejnopohlavní pár objevil vůbec poprvé, přesně dva roky poté, co se na americkém webu objevila petice, která do seriálu stejnopohlavní pár žádala. Nasbírala téměř 24 000 podpisů.

„Děti sledující prasátko Peppu jsou ve věku, kdy velmi vnímají. Vyloučení rodin stejného pohlaví je naučí, že normální jsou pouze rodiny s jedním rodičem nebo dvěma rodiči různého pohlaví,“ uvedli tvůrci petice.

29. srpna 2022 20:27 Čas čtení 1:24 Kryštof Stupka se stal novým členem vládního Výboru pro sexuální menšiny Kryštof Stupka se stal novým členem vládního Výboru pro sexuální menšiny

Protest italské politické strany, která je favoritem voleb

Zatímco iniciativy a organizace podporující LGBT+ komunitu tvůrce chválí za to, že se rozhodli stejnopohlavní pár zobrazit, někteří evropští politici jejich názor nesdílí. Ozvala se například italská silně konzervativní strana Bratři Itálie. Ta dokonce požádala tamní vysílací stanici Rai, aby epizodu nevysílala. Mluvčí strany Federico Mollicone označil vysílání za nepřijatelné.

„Takovou genderovou indoktrinaci nemůžeme přijmout. Politická korektnost opět zasáhla, tentokrát na úkor našich dětí. Nemohly by děti být jen dětmi?“uvedl pro list La Stampa. Kdy bude epizoda v Itálii odvysílána, není jasné.

Popularita Bratrů Itálie v zemi stoupá. Předčasné volby budou 25. září a jejich lídryně Giorgia Meloni má velkou šanci stát se premiérkou. Politička se několikrát vyslovila proti sňatkům stejnopohlavních párů. Její strana také přispěla k tomu, že loni italským parlamentem neprošel zákon proti homofobii.

Domů
Sdílet
Diskuse