Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. září 2022 11:00
Čas čtení 2:56
Adéla Švehlíková

WE'RE NEXT 2022: Mladí umělci z Česka i ze zahraničí ovládli prostory technologického centra UMPRUM

MÓDA
Uložit Uložené

WE'RE NEXT je projekt, který v roce 2016 založil Lukáš Spilka, absolvent UMPRUM a Královské akademie výtvarných umění v Antverpách. Jeho cílem je zpřístupnění a otevření dveří do módního světa mladým lokálním i zahraničním umělcům.

V sobotu 10. září se v pražské ulici Mikulandská konal 7. ročník módní show s názvem WE'RE NEXT a my ti přinášíme report z průběhu akce, kde se to mladými talenty jen hemžilo.


V letošním ročníku představilo své kolekce 40 návrhářů, kteří byli rozděleni do tří bloků. Zastoupení zde byli designéři jak z Česka, tak z Belgie, Nizozemí, Itálie, Rakouska či Slovenska. Po samotné show následovala afterparty v prostorách technologického centra UMPRUM, kde se o hudbu postarali Oliver Torr, Kaa Glo a Radyk.  

WE'RE NEXT je projekt, který v roce 2016 založil Lukáš Spilka, absolvent UMPRUM a Královské akademie výtvarných umění v Antverpách. Jeho cílem je zpřístupnění a otevření dveří do módního světa mladým lokálním i zahraničním umělcům, rozvíjení zájmu publika o módní tvorbu a obohacení české kultury. WE'RE NEXT podporuje taktéž studenty, kterým umožňuje rozšíření si znalostí v oblasti fashion designu, technologií a řemesla.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený » WE’RE NEXT Fashion Show (@werenextprague)


Všechny přehlídkové bloky se konaly v prostorách nové budovy pražské UMPRUM, jejíž hala disponuje industriálním interiérem, což podtrhovalo celkovou estetiku jednotlivých kolekcí.


Na prvního představeného designéra jsme si museli chvíli počkat. První blok měl odstartovat v 15:00, nicméně samotná show měla zpoždění 40 minut. Setkat jsme se mohli s designéry, jako jsou Jan Nový, Antonie Šteflová, Ian Morris, Natalis Repkovská, Gaia Romoli a mnoho dalších. Samotný blok jako celek neměl jednotný charakter. Jednotlivé kolekce byly různorodé, lišily se siluetami, materiály a v neposlední řadě i hudbou, která byla pro každého návrháře namixována individuálně, dle jeho preferencí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený » WE’RE NEXT Fashion Show (@werenextprague)


Představené studentské práce disponovaly i inovativními přístupy, jedním z nich bylo použití 3D brýlí v kolekci od Emy Domanické, které bohužel nebyly k dispozici pro všechny návštěvníky, což neumožnilo maximální prožitek prezentované práce všem v obecenstvu. Naši pozornost nicméně zaujalo, v porovnání se zbytkem bloku, méně experimentálnější pojetí kolekce od Tomáše Višňovského, studenta 2. ročníku pražské UMPRUM, která již z dálky strhávala pozornost kvalitním krejčovským zpracováním. „Kolekce je hodně o struktuře, dotyku a pohodlí.“ Kombinace pastelových tónů s čistými oversized siluetami fungovala jako harmonický celek, a stala se tak naším favoritem. Po konci prvního bloku následovala téměř hodinová pauza, díky které jsme měli prostor nasát zhlédnuté looky a připravit se na následující prezentace.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený » WE’RE NEXT Fashion Show (@werenextprague)


U druhého bloku, který měl začít v 17:30, se zpoždění zkrátilo na 10 minut. Oproti prvnímu se celková estetika nesla spíš ve střídmějším duchu. Výjimkou, která však potvrzovala pravidlo, byla kolekce od italského designéra Paola Belleriho, jenž nás svou kolekcí upoutal nejvíce. Jemu byl věnován i největší potlesk ze strany obecenstva. Dominanty v jeho kolekci představovaly práce se strukturami a objemy nebo stylizace modelů do roztomilých, až infantilních postav.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený » WE’RE NEXT Fashion Show (@werenextprague)

Kromě již zmíněného Paola nás zaujala kolekce Noe Falchi, kde jsme se mohli taktéž setkat se zajímavou prací s materiálem a zahalenými obličeji maskami jakožto součástí některých looků. V kolekci převládaly jemné pastelové tóny v kombinaci s ostře kontrastní červenou, což příjemně rozbilo celý line up. Zaměřovali jsme se taktéž i na oděvy, které inklinují k ready to wear a svou barevností nijak nerezonují, proto na nás udělala dojem klasika v podání tvůrce Miyogiji, který svými elegantními modely čisté siluety posunul hranici ve vnímání formálního oděvu. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený » WE’RE NEXT Fashion Show (@werenextprague)

Maximální kapacita prostoru byla až u třetího bloku zcela naplněna, na což mohla mít vliv i následující afterparty. Třetí část módní show započal svou kolekcí sám zakladatel WE'RE NEXT Lukáš Spilka v kolaboraci s Oldřichem Voytou. Obecenstvo bylo zapojeno do show prostřednictvím svým mobilních telefonů za použití blesku, k čemuž bylo vyzváno. Jako dominantu třetího bloku vnímáme kolekci od Martina Humpoláka, studenta UTB, inspirovanou haute couture. „Klíčovými slovy kolekce jsou tvary, gradace a drama. Stěžejní jsou i kontrasty mezi křehkostí a erotikou a něčím drsným a odtažitým.“ K vidění byly maximalistické formy a velmi poutavá hudba, inspirovaná svatební melodií.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený » WE’RE NEXT Fashion Show (@werenextprague)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený » WE’RE NEXT Fashion Show (@werenextprague)

Dalším zajímavým bodem večera bylo použití paruk v kolekci od Emilia Álvareze, kde byly viděny prvky inspirované Las Vegas atmosférou, které se promítaly především v detailech. Celou show zakončila přehlídka od Luciji Sily Kejzar, jejíž modely byly po krejčovské stránce kvalitně zpracovány a minimalistický vzhled kolekce byl příjemnou tečkou celého večera. 

Domů
Sdílet
Diskuse