Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
11. září 2022 13:05
Čas čtení 1:19

„Nevím, jestli něco hulíte, ale spočítali jste si to?“ Síkela a Havlíček se střetli ohledně cen energií

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Nevím, jestli něco hulíte, ale spočítali jste si to?“ Síkela a Havlíček se střetli ohledně cen energií
Zdroj: Úřad vlády ČR

Současný ministr průmyslu a obchodu a jeho předchůdce se setkali v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News vystoupili ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a jeho předchůdce Karel Havlíček (ANO). Tématem byla energetická krize.

11. září 2022 10:27 Čas čtení 0:55 Lidé se prý stydí čerpat pomoc od státu, vláda to chce změnit. Představí novou kampaň, vidět bude všude Lidé se prý stydí čerpat pomoc od státu, vláda to chce změnit. Představí novou kampaň, vidět bude všude

Síkela: Populismus vám zatemnil mozek

Jedním z témat nedělní Partie bylo možné zastropování cen energií. Zatímco vláda má podle ministra Síkely v plánu lidem v příštích dnech odprezentovat, jakou částku za elektřinu budou platit, ANO navrhlo soubor opatření, jak by postupovalo. Částka by podle hnutí měla být na stropu 1 500 korun za megawatthodinu.

„Vycházíme z toho, jak se vyvíjela cena elektřiny, případně plynu, za posledních několik měsíců. Dnes jsme na ceně kolem třinácti tisíc za megawatthodinu. Výrobci elektřiny mají extrémní zisky, pokud to bude na hranici 1 500, stále je to pro ně zajímavější, než bylo třeba před třemi lety,“řekl v Partii bývalý šéf resortu průmyslu.

„Já nevím, jestli vám ten váš populismus zatemnil mozek nebo jestli tam v té vaší sektě něco hulíte,“ reagoval Síkela. „Spočítali jste si to? Uvědomujete si, že tady navrhujete cenu, která je ještě čtyřikrát nižší než před vypuknutím konfliktu? Že vůbec neřešíte plyn. Uvědomujete si, že když topíte plynem, tak na megawatthodinu spotřebujete dvakrát tolik?“ doplnil.

Havlíček: Evropská komise si s námi vytřela bruselskou podlahu

Podle Síkely došlo k dohodě, aby byla posílena nabídková strana energetického trhu, tedy aby se zvětšoval objem vyrobené elektřiny v rámci Evropské unie. „Celá Evropa si uvědomuje naléhavost a vlády se zavázaly, že EU bude garantovat domácnostem a firmám, že energie bude dostatek za rozumnou cenu,“uvedl ministr.

Podle Havlíčka je ale unijní dohoda příliš obecná. „Když to přeložím z bruselštiny, znamená to, že si máme pomoci sami. Hraje se podle not Evropské komise, která s námi i dalšími zeměmi vytřela bruselskou podlahu, jen to trochu navoněla. Nám zbyde maximálně tuzemák, až se lidé podívají na faktury,“ myslí si.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

„Vy zase broukpytlíkujete. Tady vůbec nešlo o to, jestli někdo vyhraje, nebo prohraje. Dohoda je jasným vítězstvím evropské jednoty a vítězstvím evropských firem a domácností,“ reagoval Síkela.

Domů
Sdílet
Diskuse