Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
14. září 2022 10:05
Čas čtení 0:56

Rakev s královnou bude převezena z Buckinghamského paláce do Westminsteru. Truchlících jsou desítky tisíc

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rakev s královnou bude převezena z Buckinghamského paláce do Westminsteru. Truchlících jsou desítky tisíc
Zdroj: TASR/AP

Před Buckinghamským palácem se tvoří zástupy lidí, kteří čekají na smuteční procesí.

Rakev s královnou Alžbětou II. bude do středy uložena v hudebním sále Buckinghamského paláce. Na místo ji přivezli již v úterý večer, aby se s ní mohl naposledy rozloučit její syn král Charles III., jeho sourozenci a vnoučata královny. V paláci zůstane rakev do středy, následně bude převezena do Westminsterského sálu. Informuje o tom BBC.

11. září 2022 12:00 Čas čtení 14:22 Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor) Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor)

Před Buckinghamským palácem se již v úterý večer shromáždili lidé, aby počkali na příjezd smutečního vozu. Rakev s ostatky královny Alžběty II. dorazila ve večerních hodinách. Nyní bude v hudebním sále paláce až do středy. Během té doby se s ní bude moci rozloučit královská rodina. Později bude v čele smutečního procesí odnesena do Westminsterského sálu.

Alžbeta II. britská kráľovnápanovníčka
Zdroj: TASR/Steve Parsons/Pool via AP

Přibližně čtyřicet minut dlouhého smutečního průvodu se zúčastní král Charles III. i oba jeho synové William a Harry. V Hyde Parku se ozve slavnostní salva a rozezní se Big Ben. Od té doby bude rakev 24 hodin denně bez přestávky hlídána vojenskou hlídkou. Na místě zůstane rakev čtyři dny, s královnou se tak bude moci rozloučit i veřejnost.

Ve Westminsteru bude rakev do pondělí, kdy proběhne pohřeb. Očekává se, že do té doby se přijdou s královnou rozloučit stovky tisíc lidí. Policie bude pečlivě dohlížet na frontu, která se vytvoří, a budou ji korigovat, aby postupovala dále. Podle reportérů serveru Seznam Zprávy čekají lidé na rozloučení i několik hodin v dešti a chladu. Možnost naposledy se rozloučit se svou královnou by si ale truchlící nenechali ujít. 

Zpět
Sdílet
Diskuse