Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
16. září 2022 v 14:55
Čas čtení 0:40

Ženy v EU „vyletí z hnízda“ v průměru o dva roky dříve než muži

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ženy v EU „vyletí z hnízda“ v průměru o dva roky dříve než muži
Zdroj: Unsplash/Wasa Crispbread

Údaje Eurostatu odhalily průměrný věk, ve kterém mladí lidé v EU opouštějí dům svých rodičů.

V čele žebříčku stojí například Portugalsko, kde ženy „vylétají z hnízda“ ve věku 32,7 let a muži ve věku 34,4. Podobně je na tom Chorvatsko, kde se muži staví na vlastní nohy ve věku 34,9 let a ženy 31,8 let. Vysoko je také Srbsko, Slovensko či Bulharsko. Nejdříve od svých rodičů odchází mladí lidé ve Švédsku – Švédky ve věku 18,8 let a Švédi v 19,2 letech. 

Průměr u mužů v EU činí 27,4 let a u žen 25,5 let. Ve všech členských státech EU mají mladé ženy tendenci opouštět svůj dětský pokojíček dříve než muži. 

1. dubna 2022 v 7:00 Čas čtení 9:57 Z dětského domova do dospělosti: Nikdy mě ani nenapadlo, že bych v reálném světě neuspěl, říká devatenáctiletý Milan Z dětského domova do dospělosti: Nikdy mě ani nenapadlo, že bych v reálném světě neuspěl, říká devatenáctiletý Milan

Česká republika je tak v této oblasti pod průměrem, mladí lidé u nás z hnízda vylétávají dříve – Češky ve 24,7 letech a Češi ve 27,1 letech. Vyplývá to z dat z roku 2021, které má k dispozici statistický úřad Evropské unie (Eurostat).

Jak Eurostat upozorňuje, odchod od rodičů je často ovlivněn tím, zda mají mladí lidé vztah s partnerem, nebo studují, mírou jejich finanční (ne)závislosti, podmínkami na trhu práce, dostupností bydlení, ale také kulturními specifiky.

Domů
Sdílet
Diskuse