Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Jarůšek
18. září 2022 20:28
Čas čtení 1:40

Petr Fiala v projevu vyzval, aby občané šetřili energiemi. Stát prý půjde příkladem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Petr Fiala v projevu vyzval, aby občané šetřili energiemi. Stát prý půjde příkladem
Zdroj: Úřad vlády ČR

Petr Fiala přednesl projev zaměřený na energetickou krizi.

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli večer pronesl mimořádný projev k občanům. Zaměřil se zejména na energetickou krizi vyvolanou ruskou agresí na Ukrajině a shrnul kroky, kterými vláda hodlá pomáhat lidem a bojovat proti drahotě.

Zimu zvládneme, ujišťuje Fiala

„Vláda tento týden přistoupila k mimořádnému rozhodnutí a zastropovala ceny energií pro domácnosti, pro živnostníky a malé a střední firmy. Ale také pro poskytovatele veřejných služeb, jako jsou nemocnice, školy nebo sociální ústavy. Zároveň jsme zajistili i pomoc s drahými energiemi pro velké průmyslové a energeticky náročné firmy,“ uvedl předseda vlády.

12. září 2022 21:27 Čas čtení 0:32 Vláda zastropuje ceny elektřiny a plynu Vláda zastropuje ceny elektřiny a plynu

Rozhodnutí o zastropování cen energií podle premiéra nebylo jednoduché, protože stát musí rozdíl v cenách doplatit distributorům ze státního rozpočtu. Jako důvod pro zastropování však uvedl nárůst cen elektřiny z konce srpna, který dle Fialy „šokoval prakticky celou Evropu“. K současné situaci dle premiéra došlo po ruské invazi na Ukrajinu a jedná se o důsledek „Putinovy ekonomické války proti Západu“. 

Fiala však ujišťuje, že právě díky zastropování cen energií mají lidé jistotu, že zvládnou „tuto zimu i celou topnou sezónu“. Maximální ceny u silové elektřiny pro maloodběratele mají být šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu, u plynu to mají být tři koruny.

Fiala připomněl také informační kampaň Deštník proti drahotě, která byla tento týden spuštěna a jejímž cílem je seznámit občany s možnostmi čerpání sociální pomoci.

Občany vyzval k šetření energiemi

Navzdory zastropování cen energií Fiala v projevu občany vyzval, aby v následujících měsících s energiemi šetřili a rozumně s nimi nakládali, přičemž stát by měl podle něj v tomto ohledu jít lidem příkladem. Podle premiéra se rozumné hospodaření s energiemi odrazí nejen na peněženkách domácností.

17. září 2022 14:27 Čas čtení 2:29 Babiš nazval Fialu zbabělcem, prý se mu vyhýbá. „Nehodlám být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně,“ odpověděl premiér Babiš nazval Fialu zbabělcem, prý se mu vyhýbá. „Nehodlám být součástí jeho hybridní prezidentské kampaně,“ odpověděl premiér

„Vláda, státní organizace, firmy, ale i domácnosti by se měly právě v následujících týdnech a měsících o to více zamýšlet nad tím, zdali s energiemi hospodaří správně, kde mohou ušetřit, nebo alespoň, jak s nimi neplýtvat. Rozumné hospodaření s plynem i elektřinou ze strany každého z nás totiž bude mít tuto zimu hned tři různé, ale velmi pozitivní efekty,“ řekl.

„Zaprvé tím budeme šetřit vlastní peníze. Zadruhé budeme šetřit i naše společné peníze ve státním rozpočtu, a tedy společně tak bojovat proti inflaci, a zatřetí budeme tak pomáhat i našemu průmyslu a celé naší ekonomice,“ pokračoval.

 

„Chci vás poprosit, abyste právě to měli v následujících měsících na paměti a podle toho se pokusili jednat. A mohu vám slíbit, že budu důsledně trvat na tom, aby stát a jeho instituce šly příkladem,“ řekl v závěru s tím, že tento rok není ani nebude jednoduchý. „Ale jsem přesvědčen, že nakonec vše úspěšně zvládneme,“ uzavřel.

Domů
Sdílet
Diskuse