Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
22. září 2022 7:51
Čas čtení 0:56

Ukrajina si s Ruskem vyměnila 300 vojenských zajatců včetně Medvedčuka

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Ukrajina si s Ruskem vyměnila 300 vojenských zajatců včetně Medvedčuka
Zdroj: TASR/AP

Ukrajině se při výměně podařilo osvobodit 215 lidí, většina z nich byla zajata poté, co ruská armáda dobyla Mariupol.

Ukrajina ve středu oznámila, že s okupační mocností vyměnila téměř 300 lidí včetně ukrajinského oligarchy Viktora Medvedčuka a velitelů ukrajinské obranné operace v obléhaném Mariupolu.

Rusko získalo v rámci výměny 55 zajatců včetně Medvedčuka –⁠ bývalého ukrajinského poslance a spojence ruského prezidenta Vladimira Putina –,⁠ kterého na Ukrajině obvinili z vlastizrady. Oznámil to ve svém pravidelném proslovu v noci na čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

21. září 2022 19:40 Čas čtení 1:18 Česko se vrací na mapu světa. Lipavský jako náš první zástupce po 30 letech promluví v Radě bezpečnosti OSN Česko se vrací na mapu světa. Lipavský jako náš první zástupce po 30 letech promluví v Radě bezpečnosti OSN

Ukrajině se při výměně podařilo osvobodit 215 lidí, většinou zajatých poté, co ruská armáda dobyla město Mariupol. „Pro naši zemi a celou naši společnost je to jasné vítězství. Hlavní je, že 215 rodin uvidí své milované doma a v bezpečí,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident poděkoval svému tureckému protějšku Recepovi Tayyipu Erdoğanovi za jeho pomoc, kterou při výměně poskytl, a řekl, že v Turecku zůstává několik ukrajinských velitelů osvobozených v rámci výměny. Jde zejména o velitele obranné operace v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, o jejichž osvobození Kyjev dlouho usiloval. Velitelé budou podle Zelenského v Turecku až do konce války v „úplném bezpečí a pohodlí“. „Pamatujeme na všechny naše lidi a snažíme se zachránit každého Ukrajince,“ dodal Zelenskyj.

21. září 2022 13:00 Čas čtení 1:13 Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky

V rámci této výměny bylo také propuštěno 10 zahraničních válečných zajatců včetně pěti Britů a dvou Američanů, které převezli z Ruska do Saúdské Arábie.

Zelenskyj řekl, že tato rozsáhlá výměna zajatců byla předem dohodnuta, přičemž přípravy na ni byly dlouhé a intenzivní. Erdoğan přitom ještě v úterý avizoval, že Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně asi 200 zajatců.

Zpět
Sdílet
Diskuse