Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. září 2022 14:47
Čas čtení 1:01

Chudší oblasti Ruska se bouří proti mobilizaci. Policie zatkla přes 2000 demonstrantů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Chudší oblasti Ruska se bouří proti mobilizaci. Policie zatkla přes 2000 demonstrantů
Zdroj: TASR/AP Alexander Zemlianichenko

Chudé oblasti Ruské federace se bouří proti mobilizaci. Demonstrující brání komisařům v odvodech, některé regiony přichází o většinu mužů.

Ve středu vyhlásil Vladimir Putin částečnou mobilizaci. V některých regionech tato informace rozdmýchala ohniska konfliktů. Lidé protestovali v ulicích, rozháněla je policie. Videa z demonstrací zaplavila sociální sítě. Někteří lidé na nich skandují hesla jako „ne válce“, jiní brání policistům v pohybu.

Bezpečnostní složky proti demonstrujícím v některých ruských republikách zasahovaly a rozháněly je pomocí střelby. Někteří policisté demonstranty zatýkali. V hlavním městě Dagestánu Machačkala rozehnali policisté podle Organizace na ochranu lidských práv OVD-Info dohromady přes 2000 protestujících.

Jiný incident se odehrál na cestě z metropole do Chasavjurtu. Protestující zablokovali hlavní silnici na protest proti mobilizaci. Policie musela varovně střílet do vzduchu. Dohromady podle demonstrantů povolali z vesnice do zbraně stovku mužů. Některé menší vesnice v Rusku se ocitají téměř bez mužů.

Podle zdroje Meduzy Rusko nepostupuje v souladu s mobilizačními pravidly a místo oznámených 300 tisíc mužů jich verbuje přes milion. Nejvíce ze všech ruských vojáků přitom pochází právě z Dagestánu a ostatních chudých regionů federace.

Domů
Sdílet
Diskuse