Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková ČTK
26. září 2022 19:22
Čas čtení 1:22

Nejmenší žena Česka měří 93 centimetrů. Chce změnit pohled společnosti na lidi s handicapem

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nejmenší žena Česka měří 93 centimetrů. Chce změnit pohled společnosti na lidi s handicapem
Zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

Monika Šimků z Klobuk u Slaného, která měří 93 centimetrů, se v Pelhřimově nechala zapsat do České knihy rekordů jako nejmenší žena Česka. Studentka Karlovy univerzity chce zveřejněním svého příběhu ovlivnit pohled společnosti na lidi s handicapem.

„Hnacím motorem pro zveřejnění byla motivace přímo pro lidi, kteří mají nějaký fyzický handicap a snaží se s ním vyrovnat, bojovat, nebo se s ním minimálně naučit nějak žít. A potom pro většinovou společnost, která se podle mé osobní zkušenosti většinou na handicapované dívá jako na nějaké oběti, chudáčky a objekty pomoci. To bych ráda změnila i v budoucím zaměření svého zaměstnání,“ řekla ČTK Šimků.

25. září 2022 11:00 Čas čtení 7:22 Pozadí událostí: Kritika akademických událostí v pozadí bizarních dialogů (Recenze) Pozadí událostí: Kritika akademických událostí v pozadí bizarních dialogů (Recenze)

Zatím je studentkou oboru sociální a charitativní práce. Radu pro ostatní ale má už teď. „Nejlepší způsob, jak se vyrovnat s nějakou svojí chybou nebo nedostatkem, případně něčím, co nás odlišuje, je schopnost dělat si z toho legraci a povznést se nad to,“ řekla Šimků. Sama se podle svých slov nejméně povznesená cítila v době dospívání, kdy ji nejvíc trápilo, že nemá proporce atraktivní pro opačné pohlaví.

Monika Šimků měří 93 centimetrů.
Monika Šimků měří 93 centimetrů. Zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

Vzácná genetická varianta 

Narodila se s novou geneticky podmíněnou variantou ovlivňující růstové chrupavky, stejná varianta podle ní byla zatím diagnostikovaná jen u dalších dvou lidí na světě. Kvůli spondylometafyzární dysplázii dorostla do necelých 90 centimetrů, přibližně o čtyři centimetry ji v 15 letech, kdy se její růst definitivně zastavil, prodloužila operace, při které jí lékaři vyztužili páteř.

Anketa:
Dokážeš se i ty povznést nad své odlišnosti, jak radí Monika?
Jasně, klidně si někdy ze sebe udělám i legraci.
Dokážu, ale srandu na svůj účet si nedělám.
Moc ne, spíše mě to i trápí.
Přijde mi, že se někdy až moc shazuju, a to také není dobře.
Jasně, klidně si někdy ze sebe udělám i legraci.
60 %
Dokážu, ale srandu na svůj účet si nedělám.
10 %
Moc ne, spíše mě to i trápí.
13 %
Přijde mi, že se někdy až moc shazuju, a to také není dobře.
17 %
Jestli se někdy trápíš kvůli vzhledu nebo tě tíží cokoliv jiného, kdykoliv se o tom můžeš anonymně poradit na Lince bezpečí na čísle 116 111.

Podle havlíčkobrodského lékaře Jakuba Kodyse není důsledkem varianty jen malý vzrůst, ale především bolesti a deformování kostí, kterým se dá čelit jen operacemi či pravidelnou rehabilitací. Specifická léčba nemoci neexistuje. Neúčinné je i podávání růstových hormonů, které sice stimulují k růstu, ale kosti postiženého to nedokážou. Dětští lékaři podle něj růst dětí pečlivě sledují. „Růst dětí řešíme skutečně na denní bázi, i u dětí, které primárně netrpí poruchou růstu, může jeho zpomalení odhalit jinou nemoc,“ vysvětlil Kodys.

České rekordy eviduje agentura Dobrý den v Pelhřimově od roku 1996. Jako nejmenšího muže v Česku do ní už dřív zapsala Pavla Ponocného, který je vysoký 122 centimetrů. Nejmenší ženou na světě, která je zapsaná v Guinnessově knize rekordů, je Jyoti Amge z Indie. Je jí 28 let a měří 62,8 centimetru. 

Domů
Sdílet
Diskuse