Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. října 2022 11:07
Čas čtení 1:31

Elon Musk představil humanoidního robota jménem Optimus. Na pódiu zatančil

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Elon Musk představil humanoidního robota jménem Optimus. Na pódiu zatančil
Zdroj: Tesla

Americký miliardář představil humanoidního robota Optima na výročním dni umělé inteligence. Robot divákům zamával, zatančil a odešel.

Americký miliardář a CEO společnosti Tesla Elon Musk představil humanoidního robota jménem Optimus. Stalo se tak v pátek v rámci výročního dne umělé inteligence. Optimus nebyl na očích diváků dlouho; sám však za velkých ovací přišel na pódium, lidem zamával, trochu zatančil a pak odešel.

21. září 2022 21:33 Čas čtení 0:50 Tesla představí humanoidního robota Optima. Mohl by se starat o seniory, vařit večeři i sekat trávník Tesla představí humanoidního robota Optima. Mohl by se starat o seniory, vařit večeři i sekat trávník

Muskův nový robot by se mohl začít vyrábět, jak jsme tě informovali, už příští rok. A ano, jeho jméno je narážkou na vůdce autobotů ze série Transformers. Humanoid společnosti Tesla však nebude mít za úkol chránit svět, tedy alespoň prozatím.

Momentálně se počítá s tím, že bude využíván kupříkladu v továrnách nebo na místech, která jsou pro lidského pracovníka riziková nebo nebezpečná. Zde ale Tesla čelila kritice a také skepsi ohledně tak obrovského technologického pokroku, který by zaručil robotí bezchybnost.

Budoucnost robotiky si však americký miliardář maluje ještě barevnější. V běžném životě by totiž podle něj mohli humanoidní roboti fungovat jako pomocníci s domácími pracemi, v sociálních službách nebo jako sexuální partneři. Během výročního dne, dle deníku The Guardian, uvedl, že v budoucnu bude robotický byznys hodnotnější než byznys jeho aut, přičemž doufá, že se rozšíří za hranici zcela samořídicích vozidel, která se však dosud realitou nestala.

Optimus není hotový produkt, ale Musk si od něj slibuje hodně. „Naším cílem je v co nejkratším čase vyrobit užitečného humanoidního robota. Ještě je třeba udělat hodně práce, abychom Optima vylepšili a opravdu toho docílili,“ uvedl sebekriticky v kalifornských prostorách Tesly.

Elon Musk
Zdroj: Getty Images/Maja Hitij

Robot v každé domácnosti za půl milionu

Dle miliardáře Muska postrádali humanoidní roboti mozek, což znamenalo, že se nedokázali řídit podle svého, bylo jich vyráběno málo a jejich vývoj stál spoustu peněz. S Optimem by se toto všechno mělo změnit.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Předpoklad je takový, že nový humanoid od Tesly bude vysoce schopným robotem, jenž se bude vyrábět v počtu milionu kusů. Ani jeho cenovka by neměla být nedostižná, jelikož by se měla vyšplhat někam kolem 20 tisíc dolarů (zhruba 500 tisíc korun). Za cenu nového vozidla střední kategorie bude možné mít ve firmě (či doma) pomocníka, který byl dosud jen výplodem fantazie sci-fi režisérů či herních vývojářů.

Největším testem robotů by však měly být neočekávané situace. Pokud podobné nahodilosti, kterých je jak v pracovním, tak osobním životě spousta, zvládnou vyřešit, budoucnost by jim měla být nakloněna.

Zpět
Sdílet
Diskuse