Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
3. října 2022 17:11
Čas čtení 0:37

V Karlíně byla nainstalována socha Davida Černého, má 24 metrů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Karlíně byla nainstalována socha Davida Černého, má 24 metrů
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Socha v podobě ženského těla objímající budovu se jmenuje Lilith a stojí za ní biblická tematika.

V pražském Karlíně byla přes víkend nainstalována na obytnou budovu Fragment 24 metrová socha výtvarníka Davida Černého. Socha v podobě ženského těla objímající budovu se jmenuje Lilith a stojí za ní biblická tematika. O půlnoci se potom soše bude také otáčet hlava. „Lilith je první žena, která se rozhodla, že nebude pod Adamem ležet, jak se jemu zachtělo. Tak v podstatě z Edenu odešla, byla odejita,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál Černý. 

Socha Lilith není jedinou sochou, která bude v blízkosti budovy stát. Černý k ní vytvořil ještě samostatně kusy lidského těla. „Ta noha je jasná – je to Adamova noha, kterou ji vykopl z ráje. Ta ruka, to je ruka Gabriela, samozřejmě. A potom je tam ještě druhá ruka a ta jde z podzemí – Lucifer,“ uvedl. 

„Vevnitř jsou fragmenty barokních soch, které jsou usekané. Tak jsem si to spojil, že to je ležící postava, kterou podpírají nějaké jiné větší nebo menší postavy. Takto funguje společnost,“ dodal.  

Domů
Sdílet
Diskuse