Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adam Novosad TASR
4. října 2022 7:58
Čas čtení 0:54

Severní Korea odpálila raketu, která přeletěla přes Japonsko. Vláda vyzvala, aby se lidé ukryli

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Severní Korea odpálila raketu, která přeletěla přes Japonsko. Vláda vyzvala, aby se lidé ukryli
Zdroj: TASR/Korean Central News Agency

Severní Korea poprvé po pěti letech přímo ohrozila Japonsko odpalem své rakety.

Za obludné označil v úterý japonský premiér Fumio Kišida odpálení severokorejské balistické střely, která poprvé po téměř pěti letech proletěla nad Japonskem. Informuje o tom TASR.


Test balistické střely ze strany KLDR spustil v Japonsku národní systém varování před vzdušnými útoky J-Alert. Varování vyzývalo obyvatele severního japonského ostrova Hokkaidó, prefektury Aomori a krajního severu hlavního japonského ostrova Honšú, aby se ukryli ve svých domovech.

Japonský ministr obrany Jasukazu Hamada uvedl, že raketa urazila přibližně 4600 kilometrů. Šlo o nejdelší horizontální vzdálenost, kterou severokorejská raketa v historii zvládla.

Raketu nad Japonskem odsoudili i Američané

Odpálení rakety odsoudilo i indicko-tichomořské velení ozbrojených sil USA. „Spojené státy odsuzují takové kroky a vyzývají KLDR, aby se zdržela dalších protiprávních a destabilizujících aktů,“ uvedli Američané v prohlášení. Bílý dům prohlásil, že se spojenci konzultuje ráznou reakci na nejnovější severokorejský test.


Šlo celkem o sedmý případ, kdy Severní Korea vystřelila raketu přes Japonsko. Naposledy se tak stalo v roce 2017. Nejnovější střela podle japonských zdrojů dopadla do Tichého oceánu zhruba 3000 kilometrů východně od Japonska. Japonsko prostřednictvím svého velvyslanectví v čínském Pekingu předalo oficiální protest severokorejské ambasádě v Číně.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Severní Korea mezitím stihla oficiálně uznat výsledky pseudoreferend, která Rusko zorganizovalo na okupovaných územích Ukrajiny a následně tyto regiony anektovalo.

Domů
Sdílet
Diskuse