Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
5. října 2022 17:12
Čas čtení 0:46

V Brazílii objevili nový druh lenochoda. Jeho hlava připomíná kokos

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V Brazílii objevili nový druh lenochoda. Jeho hlava připomíná kokos
Zdroj: Wikimedia Commons/Notafly

Vědci objevili v jihoamerickém pralese nový druh lenochoda, jehož hlava připomíná kokosový ořech. Žije v korunách vysokých stromů a zřejmě patří mezi ohrožené druhy.

Vědci objevili v brazilském pralese nový druh lenochoda, jehož hlava připomíná kokosový ořech. Původně se domnívali, že existuje jen jeden takový druh, při bližším zkoumání živočicha však zjistili, že druhy s hlavou podobnou kokosu by mohly být dva, informuje Journal of Mammalogy.

4. října 2022 12:08 Čas čtení 0:55 Lukašenko žádá bramborovou mobilizaci. Na pole by vyhnal studenty Lukašenko žádá bramborovou mobilizaci. Na pole by vyhnal studenty

Vědci mapovali lenochody Bradypus torquatus již delší dobu, konkrétně od roku 1811. Původně se domnívali, že existuje pouze jeden druh tohoto zvířete, avšak nyní zjistili, že jeden druh žije na jihu a druhý na severu. To prý ochranářům komplikuje práci. „Geografické rozšíření jednotlivých druhů se totiž relativně zmenšuje,“ uvedli autoři studie. 

Lenochody je těžké studovat, neboť žijí pouze v korunách vysokých stromů. Vědci je proto mohou sledovat pouze za použití dronů s termokamerami.

Tvorové, již žijí v Rio de Janeiru či Espírito Santo na jihu, mají plošší lebky, kulatější čelisti a širší lícní kosti než ti, kteří žijí na severu ve státech Bahia a Sergipe. Lenochodi se od sebe navíc liší i geneticky.

„Náš integrační přístup ukazuje, že lze rozeznat dva druhy: severního lenochoda Bradypus torquatus, který se vyskytuje v brazilských státech Bahia a Sergipe, a jižního lenochoda Bradypus crinitus, který se vyskytuje ve státech Rio de Janeiro a Espírito Santo,“ dodávají vědci. 

Domů
Sdílet
Diskuse