Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
5. října 2022 v 8:31
Čas čtení 0:56

Cukr v Česku zdražil. Brzy prudce stoupne i cena levného alkoholu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Cukr v Česku zdražil. Brzy prudce stoupne i cena levného alkoholu
Zdroj: Unsplash/Faran Raufi/volně k užití

Ceny energií se promítají do nákladů na výrobu cukru.

Zdražování energií teď výrazně ovlivní trh s cukrem. Mnoha výrobcům již vypršely smlouvy na energie a nyní budou muset podepsat nové za jiné ceny nebo změnit dodavatele. To cenu cukru může výrazně zvýšit. V souvislosti s tím se zdraží také některý alkohol. Informuje o tom server Seznam Zprávy.

Cukr podražil přibližně o desetikorunu napříč různými řetězci. Několikanásobně více peněz za něj dávají také další výrobci, kteří potřebují cukr jako surovinu. Dá se předpokládat další zdražení napříč trhem. Problémy budou mít například pekárny. Jedna z nich teď podle zjištění Seznamu Zpráv přemýšlí, jak změnit svoje produkty, aby je nemusela prudce zdražovat.

2. října 2022 v 14:30 Čas čtení 7:10 Zuzana Phillips navrhuje interiéry pro nejbohatší lidi světa: Na meetingu stáli ozbrojení členové ochranky (Rozhovor) Zuzana Phillips navrhuje interiéry pro nejbohatší lidi světa: Na meetingu stáli ozbrojení členové ochranky (Rozhovor)

Problémovým sektorem je ale trh s alkoholem. Likérky od cukrovarů odebírají i potravinářský líh z cukrové melasy. Zdražení by se podle Jiřího Štětiny, generálního ředitele společnosti Mast Jägermeister CZ, mělo týkat především levného alkoholu, v němž se používá více cukru. Dramatické zdražení předpokládá u levnějších rumů a vodek. Sladké likéry podle vyjádření ředitele společnosti Rudolf Jelínek Miroslava Motyčky pro server TN zdraží o pět až osm procent.

Do ceny cukru se promítá řada faktorů. Kromě rostoucích nákladů na výrobu se výrobci v současnosti zabývají také emisními povolenkami. „Český cukrovarnický průmysl, a to jako jeden z mála v potravinářském sektoru, je zatížen povinností týkající se emisních povolenek, které ho ročně stojí stovky milionů korun,“ řekl pro Novu Josef Pojer z Českomoravského cukrovarnického spolku. Cukrová řepa podle něj navíc nejde dlouhodobě skladovat, a proto výrobu nelze odložit.

Domů
Sdílet
Diskuse