Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
6. října 2022 14:56
Čas čtení 0:57

Česko za kontroly na hranicích se Slovenskem zaplatí 110 milionů měsíčně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Česko za kontroly na hranicích se Slovenskem zaplatí 110 milionů měsíčně
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Za dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem zaplatí česká policie 110 milionů korun měsíčně. Do kontrol se nově zapojí také vojáci.

Koncem září zavedlo Česko kvůli vysokému počtu uprchlíků dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem. Kontroly budou policii stát 110 milionů korun měsíčně a zapojí se do nich i vojáci, informuje ČTK. Podle Policie ČR bylo jen od 5. října do dnešního rána zkontrolováno na 24 697 osob, přičemž 73 z nich se snažilo hranice překročit nelegálně.

6. října 2022 12:56 Čas čtení 1:43 Angelina Jolie o Bradu Pittovi: Napadl mě i naše děti, chtěl podepsat dohodu o mlčenlivosti Angelina Jolie o Bradu Pittovi: Napadl mě i naše děti, chtěl podepsat dohodu o mlčenlivosti

Dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem byly zavedeny 29. září, a to kvůli velké migrační vlně západobalkánskou cestou do Evropy. „Nadále jsme jednoznačně tranzitní zemí. Žádosti o azyl tady nejsou téměř žádné, žádosti o vízum za účelem dočasného strpění v řádu desítek,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek.

Až 94 % migrantů podle Vondráška tvoří Syřané, pak následují Turci, Afghánci a Iráčané. Jen od středečního rána do toho dnešního zkontrolovala policie 24 697 osob překračujících hranice, přičemž 73 z nich se o to pokusilo nelegálně. Dalších 25 lidí nesplnilo podmínky pro vstup do Česka a zadrženi byli dva převaděči. 

Vláda původně předjímala, že kontroly budou zavedeny na deset dnů, avšak ve středu je prodloužila do 28. října. Na jedné směně bude od neděle 310 policistů, 80 vojáků a 60 celníků, za což policie zaplatí 110 milionů korun měsíčně.

„Celková doba dočasného znovuzavedení kontrol na národní úrovni nesmí překročit dva měsíce,“ dodal Vondrášek s tím, že meziroční nárůst nelegální migrace byl 1 200 %.

Domů
Sdílet
Diskuse