Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
7. října 2022 14:32
Čas čtení 1:09

Vláda Petra Fialy se v Kyjevě zúčastní zasedání s ukrajinskými protějšky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vláda Petra Fialy se v Kyjevě zúčastní zasedání s ukrajinskými protějšky
Zdroj: Vláda ČR

Zatím není jasné, kteří ministři či ministryně na Ukrajinu odcestují.

Čeští ministři se v Kyjevě 31. října zúčastní společného zasedání s ukrajinskou vládou, jednat budou o dopadech ruské agrese i obnově Ukrajiny. S odkazem na ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala informoval o plánu Deník N. Pro ČTK to potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka. 

Jména ministrů záleží na agendě, která se bude probírat

Vládu Petra Fialy čeká na konci října společné zasedání s ukrajinským kabinetem v Kyjevě. Deníku N a serveru LB.ua to řekl ukrajinský premiér Denys Šmyhal. „31. října čekáme v Kyjevě pana premiéra Petra Fialu s jeho kolegy – a dohodli jsme se, že uskutečníme společné zasedání vlád Ukrajiny a České republiky,“ uvedl Šmyhal.

7. října 2022 8:52 Čas čtení 2:00 Ministryně Jana Černochová čelí žalobě od ideologa Kremlu, zastupuje ho bývalý senátor za ČSSD. Schvalovala podle nich terorismus Ministryně Jana Černochová čelí žalobě od ideologa Kremlu, zastupuje ho bývalý senátor za ČSSD. Schvalovala podle nich terorismus

Podle Deníku N zatím není jasné, kteří konkrétní členové kabinetu na Ukrajinu odcestují. Mluvčí vlády Václav Smolka uvedl, že by se cesta měla týkat zhruba poloviny členů kabinetu podle toho, na jaké agendě se při přípravě setkání politici dohodnou. 

Šmyhal byl ve čtvrtek v Praze účastníkem prvního summitu Evropského politického společenství (EPC). Na Pražském hradě měl možnost debatovat s více než čtyřmi desítkami státníků o válce na Ukrajině, migraci, energetice a ekonomické situaci.

Premiér Petr Fiala byl jedním z prvních evropských politiků, kteří na území Ukrajiny po zahájení ruské invaze odcestovali. V březnu společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, vicepremiérem Jarosławem Kaczyńským a premiérem Slovinska Janezem Janšou jednal s ukrajinským prezidentem Zelenským.

„Jsme si všichni vědomi toho, co Ukrajinci prožívají, že bojují za své rodiny, za své životy i vlast, za svoji nezávislost i svobodu. Musíme si ale uvědomit, že bojují i za nás. Proto jsme tam jeli osobně. Byli jsme tam proto, abychom jim dali najevo, že nejsou sami. Abychom konkrétním činem ukázali, že stojíme za nimi a jsme si vědomi toho, co pro nás v tuto chvíli dělají,“uvedl tehdy Fiala po svém návratu do Česka.

Domů
Sdílet
Diskuse