Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
7. října 2022 20:26
Čas čtení 0:54

Vědci poprvé objevili mikroplasty v mateřském mléce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci poprvé objevili mikroplasty v mateřském mléce
Zdroj: Pexels/Mart Production/volně k užití

Vědci zaznamenávali, jak matky konzumují mořské plody a potraviny a nápoje v plastových obalech a jak používají osobní hygienické potřeby obsahující plasty. Nezjistili však žádnou souvislost s přítomností mikroplastů.

Mikroplasty byly poprvé nalezeny v lidském mateřském mléce. Vědci jsou kvůli tomu velmi znepokojeni možnými dopady na zdraví dětí. Informoval o tom server Guardian

Kojenci jsou vůči chemickým kontaminantům obzvláště zranitelní a vědci uvedli, že je naléhavě zapotřebí dalšího výzkumu. Zdůraznili však, že kojení zůstává zdaleka nejlepším způsobem výživy dítěte.

Vzorky mateřského mléka byly odebrány 34 zdravým matkám týden po porodu v italském Římě. V 75 % z nich byly zjištěny mikroplasty. Předchozí výzkumy prokázaly toxické účinky mikroplastů na lidské buněčné linie, laboratorní zvířata a mořské živočichy, ale dopad na lidi zůstává neznámý. Plasty často obsahují škodlivé chemické látky, například ftaláty, které byly v mateřském mléce nalezeny už dříve.

Vystavení se mikroplastům je nevyhnutelné

Vědci zaznamenávali, jak matky konzumují mořské plody a potraviny a nápoje v plastových obalech a jak používají osobní hygienické potřeby obsahující plasty. Nezjistili však žádnou souvislost s přítomností mikroplastů. To naznačuje, že všudypřítomnost mikroplastů v životním prostředí činí expozici člověka nevyhnutelnou, uvedli vědci, ačkoli rozsáhlejší studie v budoucnu mohou identifikovat konkrétní rizikové faktory.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Mikroplasty v lidské krvi odhalil v březnu tým vedený profesorem Dickem Vethaakem z Vrije Universiteit Amsterdam v Nizozemsku. „Nová studie poskytuje předběžný důkaz, že mikroplasty jsou přítomny v lidském mateřském mléce, ale k potvrzení této skutečnosti je naléhavě zapotřebí dalších studií s větším počtem vzorků a nejlépe za použití jiných metod,“ uvedl Vethaake. „Na shromažďování těchto údajů usilovně pracujeme,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse