Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
9. října 2022 10:21
Čas čtení 0:48

„Krev mladých je na vašich rukou.“ Íránskou státní televizi přerušilo vysílání hackerů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Krev mladých je na vašich rukou.“ Íránskou státní televizi přerušilo vysílání hackerů
Zdroj: TASR/AP

Přerušení trvalo jen několik vteřin.

Vysílání íránské státní televize přerušilo v sobotu v 18 hodin vysílání hackerů. Během pouhých pár vteřin dali najevo, že nesouhlasí s vraždami několika žen a dívek z posledních dnů. Zastřeleni byli minimálně tři lidé, kteří protestovali proti vraždě dvaadvacetileté Mahsy Amini. Tu morální policie ubila za nenošení hidžábu. Informují o tom BBC a CNN.

30. září 2022 14:30 Čas čtení 7:57 Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu

Zpravodajské vysílání íránské televize nahradilo na pár vteřin to pirátské. Je na něm vidět íránský vůdce Ájatolláh Sajjid Alí Chameneí s terčem na hlavě. Všimnout si lze také hesel jako „přidejte se k nám a povstaňte“ nebo „krev mladých kape z vašich tlap“. Za nabouráním vysílání stojí pravděpodobně organizace Adalat Ali.

Podobné výpady proti duchovnímu vůdci ani v rámci televize nejsou v Íránu podle BBC příliš běžné. Konflikty a projevy nesouhlasu zde v poslední době ale eskalují. Lidé po smrti Amini otevřeně protestují. Skupina studentek například pokřikovala na prezidenta Ebráhíma Raísího.

6. října 2022 14:23 Čas čtení 1:00 VIDEO: Švédská politička si na podporu íránských žen ustřihla vlasy přímo během projevu VIDEO: Švédská politička si na podporu íránských žen ustřihla vlasy přímo během projevu

Íránská organizace soudního lékařství zároveň v pátek uvedla, že Amini zemřela na selhání orgánů, které zapříčinila hypoxie mozku. To, že by se mělo jednat o následek násilí, vyvrátila. To ale na druhou stranu tvrdí Aminina rodina a protestující. Podle skupin na ochranu práv bylo od 17. září, kdy protesty v islámské republice začaly, zabito více než 150 lidí.

Zpět
Sdílet
Diskuse