Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. října 2022 v 14:23
Čas čtení 1:00

VIDEO: Švédská politička si na podporu íránských žen ustřihla vlasy přímo během projevu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Švédská politička si na podporu íránských žen ustřihla vlasy přímo během projevu
Zdroj: Evropský parlament/volně k užití

„Dokud nebudete svobodné, budeme stát při vás,“ vzkázala Švédka Íránkám.

Švédská politička a členka Evropského parlamentu iráckého původu Abir Al-Sahlani si přímo během úterního projevu na shromáždění EU ostříhala vlasy. Vyjádřila tak solidaritu s íránskými ženami, které demonstrují proti vládě. Protesty vyvolala smrt 22leté Mahsy Amini v policejní vazbě.

Podporu íránským ženám vyjadřují i známé osobnosti

„Dokud nebude Írán svobodný, naše zuřivost bude větší než ta utlačovatelů. Dokud nebudou íránské ženy svobodné, budeme stát při vás,“ podpořila Al-Sahlani íránské ženy. Následně vzala do rukou nůžky a se slovy „Jin, Jiyan, Azadi“, což v kurdštině znamená „Žena, život, svoboda“, si ustřihla vlasy.

Nejen političky takto podporují svobodu íránských žen. Stejným krokem vyjádřily solidaritu také přední francouzské herečky, třeba Juliette Binoche, Marion Cotillard nebo Isabelle Huppert. 

Dvaadvacetiletá Mahsa Amini měla být zatčena íránskou mravnostní policií kvůli deliktu, který se týkal pokrývky její hlavy. Do té doby zdravá žena byla po zatčení hospitalizována v nemocnici, kde nakonec zemřela, jelikož „utrpěla náhlý srdeční problém“. Podle očitých svědků mravností policie Mahsu zbila. Její smrt vedla v zemi k masivním protestům.

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Dívky na nich odhazují hidžáby a na protest si stříhají vlasy. Na TikToku trenduje hashtag #mahsaamini, který tě přivede k řadě emotivních videí, na některých z nich si ženy právě stříhají vlasy. Co se vlastně v blízkovýchodní zemi děje, jsme shrnuli v našem článku

Domů
Sdílet
Diskuse