Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
12. října 2022 22:53
Čas čtení 3:27

Plzeň dostala během ostudného prvního poločasu 4 góly, Bayern Mnichov nakonec zvítězil 2:4

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Plzeň dostala během ostudného prvního poločasu 4 góly, Bayern Mnichov nakonec zvítězil 2:4
Zdroj: ČTK/Chaloupka Miroslav

Ani napodruhé se viktoriánům nezadařilo. Ve Štruncových sadech prohráli vysokým rozdílem.

Vyjde Plzeň zase naprázdno? Tak zněla otázka před začátkem druhé poloviny zápasů základní skupiny C Ligy Mistrů, když plzeňská Viktoria přivítala na domácím hřišti bavorský Bayern Mnichov. Z posledního vzájemného zápasu, kde modročervení prohráli 0:5, se otřepali výhrou proti Boleslavi a doufali, že německý mistr, jenž v lize klopýtl s Dortmundem, bude jako soupeř lépe hratelný.

Nic takového se však nestalo. Plzeň zažila katastrofickou první půli, která byla ještě horší než v Německu, když postupně dostala branku od Maného, Müllera, a Goretzka dokonce skóroval dvakrát. Druhá polovina byla ze strany Plzně mnohem lepší, a dokonce v 62. minutě snížila na 1:4 střelou Adama Vlkanova a v 75. minutě upravil skóre navrátilec Kliment. Na víc se ale domácí nezmohli, a proto zápas skončil 2:4.

13. září 2022 20:30 Čas čtení 3:02 Viktoria Plzeň Inter Milan nepřekvapila. V deseti prohrála 0:2 Viktoria Plzeň Inter Milan nepřekvapila. V deseti prohrála 0:2

Hra o čest

Spanilou jízdu nikdo neočekával, a tak se také stalo. Viktoria Plzeň má po odehrané polovině základní skupiny Ligy mistrů na kontě skóre 1:12 a přesně 0 bodů. Jediný gól dokázala vsítit na Camp Nou při prohře 5:1 s Barcelonou, nepovedlo se jí najít recept ani na Inter Milan a Bayern Mnichov, který jí doma uštědřil neoblíbeného „búra“. Ve středu večer dostali Západočeši další šanci napravit dojem, když bavorští sousedé přijeli na oplátku do Štruncových sadů.


Bylo jasné, že fotbalový svátek, který se v Plzni jen tak nevidí, nebude chtít žádný z domácích fotbalistů vynechat. Do branky se stihla vrátit zraněná jednička Jindřich Staněk, jehož musel v Mnichově zastoupit Tvrdoň. Druhou dobrou zprávou pro Viktorii byl také návrat střelce Jana Klimenta do sestavy poté, co již zraněný poslal Plzeň do základní skupiny, a to gólem proti Tiraspolu. Kvůli zdravotní indispozici však dosud nemohl týmu v milionářské lize pomoci. 


Zápas nicméně klasicky otevřel v základní jedenáctce Chorý, za nímž stál již do sestavy etablovaný Vlkanova v reprezentační formě. Vzadu trenér Bílek experimentoval se třemi stopery, když místo Pernici zůstal v základu Tijani a na levou stranu obrany postavil versatilního Jemelku. 


Bayern musel řešit více zranění než domácí, nutno ale dodat, že kohokoliv tento gigant postaví, ten má kvalitu. Proto absence Gnabryho akorát zapříčinila start Sadia Maného na hrotu, kde byl v Liverpoolu ještě nebezpečnější, a to od samého začátku. Trenér Nagelsmann nicméně sestavu protočil. Oproti minulému zápasu startoval v bráně Ulreich, v obraně Stanišić a Pavard a v záloze Müller, Kimmich a Coman.

Další katastrofa

První šanci měl Mnichov již po dvou minutách, kdy Sané vyslal křižnou střelu směrem ke Staňkově brance. Byli to hosté, kteří se podle předpokladu ujali tvorby zápasu, a plzeňským nezbývalo nic jiného než svědomitě bránit a pokusit se o nějaký průnik. Nicméně netrvalo to ani 10 minut a Mané si udělal místo rychlou narážečkou s Goretzkou a poprvé překonal domácího gólmana. 


Pozitivní na hře českého týmu bylo to, že evidentně neměl přehnaný respekt ze soupeře jako v prvním duelu, jenže otevření hry právě znamenalo inkasování branky. Za čtyři minuty už to bylo dokonce 0:2, když Coman našel chytrou přihrávku Müllera. Korunu katastrofickému scénáři prvního poločasu nasadil Goretzka, jehož střela poté, co byl nalezen Müllerem, letěla do Staňkova protipohybu. Zápas prakticky kopíroval první klání v Německu, jelikož Bayern po 20 minutách vedl 0:3.


Plzeň na to reagovala střídáním, když stáhla Kopice a poslala do útoku rychlého Jirku. Každopádně poprvé zahrozila z levé strany až po půl hodině hry, jenže Mosquera zakončil spíše ledabyle a Ulreich byl prakticky bez práce. Proto se iniciativy ujal Mnichov a vsítil branku čtvrtou. Mané využil děravé defenzivy, Leon Goretzka zůstal trestuhodně nehlídán a ve 35. minutě si připsal druhou branku v zápase. Plzeň na to odpověděla střelou z dálky od Lukáše Kalvacha, která cíl nenašla. Ve 44. minutě měl ještě šanci Tel, již Staněk skvěle zneškodnil. 

Snaha o gól

Plzeň po přestávce hodně prostřídala a do akce se dostal i Kliment. Ten si vytvořil nadějnou pozici hned v zárodku druhé půle, proti byl však Upamecano, který ho zastavil. Šanci měl následně i Vlkanova, jenž jen těsně minul levou tyč. Vzápětí měl na druhé straně šanci Goretzka, kterého ale napotřetí Staněk vychytal. Aktivnější Plzeň si vypracovala šanci i v 57. minutě, kdy Erik Jirka využil chybu Stanišiće. Střílel však pouze do boční sítě.


Pak se na Západočechy ale usmálo štěstí. Nejprve v 61. minutě Pernica hlavičkoval na Ulreicha, který ještě zvládl vytěsnit jeho pokus, ale o minutu později z hranice šestnáctky vypálil po přihrávce Mosquery Adam Vlkanova a rozvlnil síť soupeře. Od té doby byli domácí hostům mnohem vyrovnanějším soupeřem. Zdálo se, že i Bayern se dokáže ukolébat vysokým vedením.


Viktoria toho dokonce dokázala využít i podruhé. V 75. minutě Holík nacentroval na Klimenta a ten z otočky překonal Ulreicha. Bayern to nechtěl nechat jen tak a minutu poté nastřelili Tel a Gravenberch, jehož pokus vytěsnil plzeňský gólman, břevno. Nakonec ale zlepšený výkon společně s hodně uvolněným tempem mnichovského celku nestačil k tomu, aby domácí vyrovnali. Zápas skončil 2:4.

Domů
Sdílet
Diskuse