Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
15. října 2022 15:12
Čas čtení 0:54

O tragédii v Bratislavě informují světová média

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Vražda dvou LGBT+ lidí, která se udála ve středu 12. října ve večerních hodinách na Zámecké ulici v Bratislavě, obletěla nejen Slovensko, ale i svět. O neštěstí informují zahraniční média.

Tragédie z dvanáctého října, kdy byli dva mladí queer Slováci Juraj a Matúš zavražděni na Zámecké ulici v Bratislavě před podnikem Tepláreň, a následného pochodu proti nenávisti si všimla i světová média. 

Zpravodajský kanál BBC ve svém článku cituje slova prezidentky Čaputové, která se k tragédii vyjádřila citlivým způsobem. Zmiňuje i premiéra Eduarda Hegera, který se spolu s prezidentkou zúčastnil pochodu proti nenávisti.

„Na Slovensku, v relativně konzervativní zemi EU, kde manželství osob stejného pohlaví není legální, vyvolal útok požadavek po větší ochraně LGBT+ osob,“ píše BBC. 

Streľba Bratislava, pochod, Námestie SNP
Zdroj: Refresher/Ivan Koribanič

BBC, Vice, Kronen Zeitung

Pražský korespondent BBC Rob Cameron uvedl, že někteří Slováci jsou naštvaní na pokrytectví politiků. Napsal, že „zatímco premiér držel na shromáždění duhovou vlajku, poslanec jeho strany v červnu neúspěšně bojoval za zakázání duhových vlajek na veřejných budovách“. Připomněl tak návrh slovenského poslance Juraje Gyimesiho.

Rakouský deník Kronen Zeitung, podobně jako BBC, citoval slova prezidentky Zuzany Čaputové. O jejím proslovu psal jako o emotivním, přičemž zmínil, že prezidentka se neubránila slzám. Na závěr dodává, že důvodem tohoto činu mohla být „internetová agitace a hanlivé výroky politiků na adresu sexuálních menšin na katolicky konzervativním Slovensku“.

Portál Vice News pro změnu ve svém článku o středeční tragédii cituje slovenského premiéra Eduarga Hegera. „Je nepřijatelné, aby se někdo bál o svůj život pro způsob života,“ uvedl ve čtvrtek v prohlášení slovenský premiér Eduard Heger. „Žádná forma extremismu není přípustná.“ 

Domů
Sdílet
Diskuse