Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
20. října 2022 19:09
Čas čtení 2:04

Matka neodvezla dítě na operaci, i když lékaři řekli, ať jede okamžitě. Soud ji teď poslal na 6 let do vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Matka neodvezla dítě na operaci, i když lékaři řekli, ať jede okamžitě. Soud ji teď poslal na 6 let do vězení
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Ženě hrozilo za těžké ublížení na zdraví až 12 let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná se na místě odvolala. Státní zástupkyně i opatrovník dítěte si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Na šest let do věznice s ostrahou odsoudil ve čtvrtek Krajský soud v Plzni osmadvacetiletou ženu z jižního Plzeňska za to, že loni i přes důrazné varování lékařů nedopravila svou čtyřletou dceru po úrazu oka na nutnou operaci. Lékaři dítě operovali až po několika měsících, a to po zásahu policie, na pomoc ale bylo pozdě a dítě už na pravé oko neuvidí.

Ženě hrozilo za těžké ublížení na zdraví až 12 let vězení. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná se na místě odvolala, státní zástupkyně i opatrovník dítěte si ponechali lhůtu pro podání odvolání, řekla dnes ČTK mluvčí soudu Jana Rubášová. Matce navíc soud uložil povinnost zaplatit škodu 7186 Kč.

17. října 2022 19:30 Čas čtení 0:51 Ezra Miller před soudem: Až 26 let vězení v případě prokázání viny, kterou Miller popírají Ezra Miller před soudem: Až 26 let vězení v případě prokázání viny, kterou Miller popírají

Zmocněnec poškozené pro server iDnes potvrdil, že bude požadovat vyšší částku. 

„S ohledem na následky, které i znalec potvrdil jako nevratné a nezlepšitelné, by ta částka měla být určitě v řádech statisíců korun,“ řekl.

Stav dcery řešila znovu až po 3 měsících

Podle obžaloby matka loni 10. května přišla s dítětem na oční ambulanci v Dobřanech na Plzeňsku, kde tvrdila, že dcera se předchozí den píchla do oka pastelkou. Lékařka zjistila, že dítě má po píchnutí do oka perforační poranění a zasaženou rohovku. Matku opakovaně upozornila, že dítě musí ihned na specializovanou oční kliniku plzeňské fakultní nemocnice a že je nutné poraněné oko urgentně operovat, aby o něj dítě nepřišlo. Sestra v ordinaci také vystavila poukaz na převoz sanitkou do nemocnice, vypověděla lékařka u soudu.

17. října 2022 20:45 Čas čtení 1:04 Cukr může zhoršit menstruační bolesti. Přečti si, které potraviny naopak pomáhají Cukr může zhoršit menstruační bolesti. Přečti si, které potraviny naopak pomáhají

Matka ale své dítě na operaci neodvezla ani ošetření dceřina poraněného oka jinak nezajistila. O tři měsíce později, 11. srpna, přijela s dcerou do Klatovské nemocnice. I tam lékařce z ambulance a přivolané primářce očního oddělení opět tvrdila, že se úraz stal o den dříve. Obě lékařky u soudu řekly, že oko vykazovalo známky mnohem staršího zranění, dítě šilhalo a oko bylo bíle zakalené, víčko oteklé. Lékařka u výpovědi uvedla, že i laik by na oku poznal špatný stav.

Dítě se podle ní nechtělo nechat vyšetřit a bránilo se. Obě lékařky u soudu potvrdily, že matce opakovaně vysvětlily, že zranění je vážné a že dítě potřebuje okamžitě jet do Plzně na operaci. Matka jim prý řekla, že s tím počítá a že má i v autě sbalenou tašku s věcmi. Ani tehdy ale do fakultní nemocnice nedojela. Klatovské lékařky se později na děvčátko ptaly lékařů z Plzně, a když se ani v dalších dnech v nemocnici neobjevilo, kontaktovala primářka policii, která následně zasáhla. Lékařky také vypověděly, že zranění oka muselo dítě hodně bolet a že kdyby bylo operované brzy po úrazu, podařilo by se ho velmi pravděpodobně zachránit.

20. října 2022 11:55 Čas čtení 0:48 Andrej Babiš má covid, necítí se moc dobře Andrej Babiš má covid, necítí se moc dobře

Matka u soudu vypověděla, že vinu necítí a že by dceři nikdy neublížila, protože ji miluje. Nedokázala ale vysvětlit, proč neposlechla důrazných pokynů lékařů a do nemocnice dítě neodvezla. „Vím, že to není dobré, že bude do konce života takto slepá,“ řekla. Dítě prý neodvezla do nemocnice proto, že byla po dvou interrupcích a po prodělání covidu zmatená a moc jí to nemyslelo. Tvrdila také, že přesně nechápala, co jí lékaři říkají. Že se ale stav dítěte nebude sám od sebe zlepšovat, si prý uvědomovala. Vypověděla také, že nedokázala sehnat nikoho, kdo by ji s dcerou do nemocnice odvezl.

Domů
Sdílet
Diskuse