Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
22. října 2022 18:47
Čas čtení 0:52

Liz Truss může jako bývalá premiérka pobírat příspěvek 3 miliony korun ročně. Poslanci se bouří

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Liz Truss může jako bývalá premiérka pobírat příspěvek 3 miliony korun ročně. Poslanci se bouří
Zdroj: Flickr/Number 10/volně k užití

Liz Truss vydržela ve funkci premiérky Velké Británie přesně 45 dní. I přesto má nárok čerpat příspěvek 115 000 liber ročně (tedy 3,2 milionu korun).

Liz Truss se v září tohoto roku stala premiérkou Velké Británie. Jenže ve funkci vydržela pouhých 45 dní a 20. října po nátlaku poslanců své Konzervativní strany rezignovala. I přesto má nárok na čerpání příspěvku 115 000 liber ročně (tedy 3,2 milionu korun), o který mohou žádat všichni bývalý premiéři. Předseda Labouristické strany Keir Starmer vyzval Truss, aby o příspěvek neusilovala, informují BBC a The Guardian

20. října 2022 15:00 Čas čtení 1:35 Liz Truss rezignovala. Ve funkci nevydržela déle než salát Liz Truss rezignovala. Ve funkci nevydržela déle než salát

Začátkem září se premiérkou Velké Británie stala Liz Truss z Konzervativní strany. Ve své funkci však vydržela pouhých 45 dní. Poté, co ji nejméně čtrnáct poslanců její strany vyzvalo k rezignaci, se Truss 20. října funkce opravdu vzdala. 

Nyní má nárok na čerpání příspěvku 115 000 liber ročně (zhruba 3,2 milionu korun), který mohou pobírat všichni bývalí premiéři na náklady spojené s plněním veřejných povinností. S tím však nesouhlasí předseda Labouristické strany Keir Starmer, podle kterého si Truss příspěvek nezaslouží. „Truss by si neměla přivlastňovat nárok na tento příspěvek. Po 45 dnech si právo na příspěvek nezaslouží a měla by ho odmítnout,“ řekl v rozhovoru pro BBC. 

Se Starmerem souhlasí také předseda liberálních demokratů Ed Davey. Podle něj by Truss o příspěvek žádat neměla, a pokud tak učiní, bude pobírat mnohonásobně více peněz než zaměstnanci v důchodu. 

K výzvě se přidaly také odbory a veřejnost, avšak konečné rozhodnutí záleží jen a pouze na Liz Truss.

Anketa:
Měla by podle tebe Liz Truss o příspěvek požádat?
Ano, kdo nekrade, okrádá svoji rodinu.
Ne, byla by to ostuda.
Nevím, britská politika mě nezajímá.
Ano, kdo nekrade, okrádá svoji rodinu.
40 %
Ne, byla by to ostuda.
45 %
Nevím, britská politika mě nezajímá.
16 %
Domů
Sdílet
Diskuse