Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
23. října 2022 13:38
Čas čtení 1:00

Kandidáti na prezidenta 2023: ANO oznámí kandidáta 31. října, Nerudová a Pavel mají dostatek podpisů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kandidáti na prezidenta 2023: ANO oznámí kandidáta 31. října, Nerudová a Pavel mají dostatek podpisů
Zdroj: se souhlasem iniciativy Spolu silnější/ČTK/Šulová Kateřina/Gabriel Kuchta/Getty Images

Volba prezidenta se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023.

Volba prezidenta České republiky se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023, a ačkoli koalice SPOLU podpořila Danuši Nerudovou, Petra Pavla a Pavla Fischera, hnutí ANO svého kandidáta ještě nemá. Jméno prezidentského kandidáta mělo oznámit 26. října, ale protože se předseda hnutí Andrej Babiš nakazil koronavirem, s kandidátem ANO přijde až v pondělí 31. října, informuje ČTK.

21. října 2022 10:31 Čas čtení 0:54 Kandidáti na prezidenta: Už 11 lidí tvrdí, že má dost podpisů Kandidáti na prezidenta: Už 11 lidí tvrdí, že má dost podpisů

V září Babiš řekl, že hnutí ANO má čtyři možné uchazeče. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl. Některá média hovořila o tom, že by mohl za ANO kandidovat velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický. Babiš i Schillerová ale informace označili za spekulace.

Jméno prezidentského kandidáta pak mělo hnutí ANO oznámit ve středu 26. října, ale protože se předseda Andrej Babiš nakazil koronavirem, datum oznámení se přesunulo na 31. října.

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v prezidentské volbě podpořila hned tři kandidáty. Jsou jimi bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, senátor Pavel Fischer a generál Petr Pavel. Koalice do souboje o křeslo na Hradě vlastního kandidáta nepostaví.

Právě Nerudová již v polovině měsíce oznámila, že nasbírala dostatek hlasů potřebných pro kandidaturu. Hranici potřebných 50 tisíc podpisů podle iRozhlasu překročili také Jaroslav Bašta, Vladimír Boštík, Tomáš Březina, Karel Diviš, Pavel Fischer, Jiří Kotáb, Petr Pavel, Denisa Rohanová, Alena Vitásková a Tomáš Zima.

V předvolebních průzkumech vede Petr Pavel, na druhém místě je Andrej Babiš (ANO), který kandidaturu ani neoznámil, a třetí Danuše Nerudová.

Anketa:
Koho bys v prezidentských volbách volil*a ty?
Petra Pavla
Andreje Babiše
Danuši Nerudovou
Pavla FIschera
Josefa Středulu
Marka Hilšera
Karla Janečka
Alenu Vitáskovou
někoho jiného
Petra Pavla
16 %
96 Hlasů
Andreje Babiše
20 %
122 Hlasů
Danuši Nerudovou
28 %
170 Hlasů
Pavla FIschera
6 %
37 Hlasů
Josefa Středulu
4 %
25 Hlasů
Marka Hilšera
4 %
26 Hlasů
Karla Janečka
4 %
22 Hlasů
Alenu Vitáskovou
6 %
33 Hlasů
někoho jiného
11 %
66 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse