Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
23. října 2022 20:16
Čas čtení 0:53

Hacker ukradl nevydané písně Eda Sheerana a Lil Uziho Verta. Byl odsouzen k 18 měsícům ve vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Hacker ukradl nevydané písně Eda Sheerana a Lil Uziho Verta. Byl odsouzen k 18 měsícům ve vězení
Zdroj: Getty Images/Jeff Spicer

Počítačový hacker Adrian Kwiatkowski si krádeží písní vydělal 147 000 dolarů (zhruba 3,6 milionu korun).

V září roku 2019 byl zatčen hacker Adrian Kwiatkowski, na jehož disku našla policie 1 263 nevydaných písní od 89 umělců, včetně nové tvorby Eda Sheerana nebo Lil Uziho Verta. Za krádež, kterou si hacker vydělal 147 000 dolarů (tedy 3,6 milionu korun), byl nyní odsouzen k 18 měsícům ve vězení, informují Rolling Stone a BBC.

21. října 2022 12:10 Čas čtení 0:14 Sergei Barracuda: Okolnosti ze mě udělaly samotáře. Dozrávat jsem začal až ve třiceti (Videorozhovor) Sergei Barracuda: Okolnosti ze mě udělaly samotáře. Dozrávat jsem začal až ve třiceti (Videorozhovor)

Hacker Adrian Kwiatkowski se naboural do cloudu 89 umělců a ukradl jim více než 1 200 nevydaných skladeb. Mezi poškozenými byli například Ed Sheeran, Lil Uzi Vert, ale také mnoho dalších. Písně pak hacker na dark webu vyměnil za kryptoměny, čímž si vydělal na 147 000 dolarů (zhruba 3,6 milionu korun). 

Jenže netrvalo dlouho a úniku písní si všiml management několika umělců, který oznámil, že osoba známá pod přezdívkou Spirdark ukradla od jeho klientů nespočet nevydaných písní. Hacker ale udělal několik chyb. E-mailová adresa spojená se Spirdarkovým kryptoměnovým účtem byla propojená s IP adresou hackera, a policie jej tak velmi rychle vypátrala. 

Hacker nenašel zastání ani u svého právníka, který jeho počínání označil za naivní. „Bylo to trochu jako spáchat bankovní loupež za bílého dne pomocí vlastního auta, které bylo registrováno na vaše jméno,“ řekl Dyble.

Adrian Kwiatkowski se přiznal k 19 obviněním, včetně držení majetku pocházejícího z trestné činnosti a 14 přestupkům proti autorským právům. Za své činy byl odsouzen k 18 měsícům ve vězení. 

Domů
Sdílet
Diskuse