Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. října 2022 9:52
Čas čtení 0:48

Nelegální pobočky čínské policie: V Nizozemsku slouží k umlčení lidí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nelegální pobočky čínské policie: V Nizozemsku slouží k umlčení lidí
Zdroj: TASR/AP

Zjistili to místní novináři.

Čínská vláda provozuje na území Nizozemska minimálně dvě nelegální policejní služebny. Ty mají mapovat činnost disidentů a postarat se o jejich umlčování. Samotná země popřela, že by podobné provozovny vedla, ambasáda v Nizozemsku o jejich existenci prý nemá ani ponětí. Informuje o tom britský server BBC.

Podle zjištění tamních novinářů provozuje Čína alespoň dvě služebny, které se starají o umlčování disidentů. Tvářit se přitom mají jako kanceláře k zajišťování běžných diplomatických záležitostí. Podobných středisek je podle zprávy Safeguard Defenders po Evropě ještě víc. „Střediska zahraničních policejních služeb“ mají údajně bojovat proti nadnárodní trestné činnosti v rámci čtyřiapadesáti poboček v jedenadvaceti zemích.

Podle organizace se ale ve skutečnosti zabývají přesvědčovacími operacemi, které mají přimět lidi podezřelé z vystupování proti čínskému režimu, aby se vrátili domů. To je případ i Wanga Jingyua, který se s nizozemskými novináři z RTL News sešel kvůli telefonátu, který měl. Zavolat mu měl člověk, který pracoval na jedné z podobných stanic. Přesvědčoval ho, aby se vrátil domů a myslel na své rodiče. Následovala prý řada výhrůžek, zastrašování a obtěžování.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Čínská ambasáda podle nizozemských médií nemá o existenci podobných nelegálních stanic ponětí. Nizozemská vláda se ale jejich provozem bude nadále zabývat. Nenahlášené policejní stanice jsou totiž v zemi protizákonné.

Domů
Sdílet
Diskuse