Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
29. října 2022 9:46
Čas čtení 1:21

Zemanův sponzor dostal medaili za kulturu. Šéf Nadačního fondu proti korupci ho dřív označil za „kmotra ze staré doby“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemanův sponzor dostal medaili za kulturu. Šéf Nadačního fondu proti korupci ho dřív označil za „kmotra ze staré doby“
Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Jaroslav Třešňák obdržel od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy I. stupně – za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Prezident Miloš Zeman při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu vyznamenal kromě dalších také sponzora své kampaně a podnikatele Jaroslava Třešňáka. Ten mimo jiné kupuje staré domy, z nichž dělá nové stavby. O sobě říká, že je „čistič měst“. Jde však také o kontroverzní teplickou postavu, o které v minulosti šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha mluvil jako o „kmotrovi ze staré doby“.


Jaroslav Třešňák obdržel od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy I. stupně, konkrétně za zásluhy o stát v oblasti kultury. Podnikatel šéfuje holdingu JTH, který založil v roce 2011 a jenž zastřešuje téměř 50 dceřiných společností. V rámci druhé prezidentské kampaně Miloše Zemana nechal za své peníze vytisknout letáky s životním příběhem prezidenta, které byly před poslední volbou rozesílány lidem po celém Česku. Dle serveru Deník.cz tak udělal poté, co Zeman podpořil jeho miliardový projekt na hotelový resort v Chorvatsku.

28. října 2022 20:52 Čas čtení 6:01 Miloš Zeman naposledy předal státní vyznamenání. Komu? Miloš Zeman naposledy předal státní vyznamenání. Komu?
Jaroslav Třešňák
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej


Kontroverze se přitom s Třešňákem pojí právě kvůli jeho komerčnímu a dle mnohých necitelnému přístupu ke kultuře. V roce 2019 mu například odcházející a odvolaný ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v posledních hodinách ve funkci podepsal rozhodnutí o tom, že Třešňák smí zbourat cenné Hadí lázně v Teplicích. Odborníci je přitom chtěli prohlásit za památku. Miloš Zeman Staňka držel ve funkci ještě dva měsíce po jeho odvolání.


„Dle našeho názoru to neukazuje na nic jiného, než že je zde nějaká domluva, že to je nějaká forma klientelismu, něco za něco. Je to samozřejmě na hranici toho, co je a co není korupce. Ve chvíli, kdy někdo něco udělá a někdo udělá něco za to, tak je velmi obtížné vyhodnotit to jako korupční jednání,“ řekl ČT24 ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha. Uvedl také, že se okolo Hradu pohybují různí lobbisté, kteří podobné věci za prezidenta zařizují. 


O několik měsíců později se dožadoval 160 milionů jako ušlého zisku po radnici města Neratovice, protože mu územním rozhodnutím zamítla stavbu gigantického Kauflandu. Proti stavbě také protestovalo mnoho místních obyvatel, již tvrdili, že by se jim tím navždy zkazil výhled z okna, jelikož by stavba byla obklopena panelovými domy.

Domů
Sdílet
Diskuse